De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1573 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

18 augustus 2022 De Gedachtestreep – Aflevering 9: Floris van den Berg, 'Tegen beter weten in'
Johan Braeckman spreekt met Floris van den Berg, over zijn boek 'Tegen beter weten in' (Boekscout, 2021).
De Gedachtestreep – Aflevering 9: Floris van den Berg, 'Tegen beter weten in'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Tegen beter weten in is een overdenking over de naderende ecologische catastrofe. In dit nieuwe werk ziet Floris van den Berg onze huidige en toekomstige ellende onder ogen, met een tweeledig doel. Enerzijds om zijn lezers bewust te maken van de milieuproblemen en hen aan te sporen tot actie. Anderzijds om onze geestelijke weerbaarheid te vergroten. De auteur beseft dat we, zelfs midden in de coronapandemie, in de luwte van het wereldleed leven. Wij hebben het, hier en nu, naar verhouding ongekend goed en we slagen er grotendeels in de misère van het leven op afstand te houden. Ons bestaan biedt meer zekerheden en minder narigheid dan ooit. Maar het feest lijkt bijna afgelopen. De coronapandemie is een voorteken van de naderende ecologische catastrofe. We zullen steeds meer met rampen geconfronteerd worden, eerst ver weg, maar zij komen gestaag dichterbij. En op het moment dat die ellende bij ons toeslaat, moeten we ons mentaal voorbereiden. Tegen beter weten in is daarmee niet alleen een zelfhelpboek voor mentale zelfverdediging, maar ook een levensgids.
Tegen beter weten in is de pendant van het boek Beter weten dat in 2016 met de Vlaamse boekenprijs bekroond werd en waarin de auteur een ecohumanistische filosofie uiteenzette. In Tegen beter weten in verkent hij zijn onbegrip voor de zelfgekozen zelfdestructie van de mens. Tegelijkertijd laat Van den Berg zien dat filosofie daadwerkelijk troost kan bieden.
_Over de auteur
Floris van den Berg
Filosoof Floris van den Berg schrijft alsof de duivel hem op de hielen zit in een verwoede poging de wereld met het woord mooier te maken en te redden; een poging waarvan hij de futiliteit zelf ook inziet. Van den Berg laat zien hoe het is om te leven aan de afgrond van de geschiedenis. Over het slotfeest van de menselijke beschaving schreef hij de tweedelige essaybundel Finissage.
_En meer
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws