Chris Bleakley
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 721 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

8 april 2023 Als dit, dan dat
Algoritmen ontrafeld - hoe computers problemen oplossen
Het gaat in Als dit, dan dat niet over waarzeggerij, maar over wetenschap in zijn zuiverste vorm. Immers bij deze voorwaarde – als dit – krijg je het volgende resultaat – dan dat. Het algoritme heeft de kracht van een reeks logische, simpele stappen die tot een gewenst resultaat leiden.
Chris Bleakley studeerde informatica aan Queen’s University in Belfast. Hij heeft 35 jaar ervaring met het ontwerpen van algoritmen. Hij is universitair hoofddocent aan University College Dublin in Ierland en leidt een onderzoeksgroep gericht op het ontdekken van nieuwe algoritmen voor de analyse van sensorgegevens uit de fysieke wereld.
Computeralgoritmen hebben onze manier van leven fundamenteel veranderd. Informatietechnologie is ingebed in ons dagelijks leven: communicatie in sociale media, mailverkeer, computerspellen, streamen van muziek en online film. Zelfs de romantische afspraakjes verlopen tegenwoordig via datingprogramma’s die strikte algoritmen volgen. Aanbevelingsalgoritmen verleiden ons dan weer tot soms niet noodzakelijke aankopen. En nog meer revolutionaire technologieën staan ons te wachten. Wie durft nu te voorspellen welke weg de cryptovaluta zullen volgen?
Het is een lange weg geweest, van de eerste algoritmen in kleitabletten gegrift tot de toekomst van de supersnelle en krachtige kwantumcomputers. Kunstmatige intelligentie staat op het punt om het denken in de wereld radicaal te veranderen.
Als dit, dan dat is een wetenschappelijk boek met een zeer gevarieerde inhoud. In dertien hoofdstukken neemt Bleakley de lezer mee doorheen de geschiedenis van de computerwetenschappen. Beginnend bij de kleitabletten uit Mesopotamië en eindigend bij de kwantumcomputers die de toekomst zullen bepalen. De kracht, de snelheid van berekeningen uitvoeren, de grootte van het opslaggeheugen zijn onvergelijkbaar, maar toch is er één constante: het principe van algoritmen waarmee ze werken. Het is dit laatste gegeven waarover dit boek breedvoerig handelt. Bleakley volgt chronologisch de ontwikkeling van de informatica. Hij belicht zowel de belangrijkste wetenschappers van dat studiegebied als de mijlpalen in de geschiedenis van de informatietechnologie.
In een boeiende stijl begint elk hoofdstuk met het verhaal van een innovatie, een ontdekking of een deskundige wetenschapper. Na dit inleidende stuk gaat Bleakley  over op het belang van het algoritme bij deze ontwikkeling. Hij geeft talrijke voorbeelden van algoritmen met daarbij zijn deskundige uitleg.
Bleakley slaagt erin om zijn wetenschappelijke tekst in een heldere taal neer te schrijven zonder gebruik te hoeven te maken van ingewikkelde terminologie. Zo is dit boek ook waardevol voor de geïnteresseerde leek die meer wil weten over de ontwikkelingsgeschiedenis van dit deel van de computerwetenschappen. Het is duidelijk dat Bleakley niet enkel de theoretische geleerde is, maar iemand die ook voeling heeft met de praktijk van de ontwikkelingen binnen de informatica.
Eigenaardig is dat er in de tekst nergens verwezen wordt naar noten, maar dat er achteraan toch een lijst “Noten” per hoofdstuk is opgenomen. In de inhoudsopgave staat er bij het eerste hoofdstuk een verkeerde pagina, 9 in plaats van 19. Verder vind je een zeer uitgebreide literatuurlijst en een index.

Paul Van Aelst
Chris Bleakley
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies