Binu Singh
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 775 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

28 februari 2023 Van Hart tot Hart
Inspiratie vanuit het jonge kind
Je hebt geen leesboek vast, eerder een boek om in je tas te steken en af en toe in te bladeren en na te denken over de woorden die je aantreft.
De eerste 1000 dagen
Via vele wijsheden probeert de schrijfster ons duidelijk te maken dat de eerste 1000 dagen van een kind belangrijk zijn. "De periode van de conceptie tot en met het tweede levensjaar duurt ongeveer 1000 dagen. Er wordt dan de basis gelegd voor je lichamelijk, psychisch en sociaal welzijn en gezondheid." Hoe je dat als ouder moet doen, daarover krijgen we minder informatie, tenzij dat "Human baby, human being" nog niet tot je is doorgedrongen, zodat je niet beseft dat een baby "voelt en  ervaart op dezelfde manier als jij en ik". Vinden we praktische informatie in het hoofdstuk "De ont-wikkeling van een ouder"? Zéker als je niet wist dat er een periode van grote veranderingen aanbreekt "bij het ontvangen van kinderen" (ik citeer liefst haar eigen woorden). Dus, wat doe je dan? Geen stress opbouwen: "Lieve jij, zorg jij goed voor jezelf?"
...if we truly met our (inner) child
Als we dat zouden doen, zo schrijft Singh, nl. "ons innerlijk kind écht ontmoeten" dan ... wat? Dat onthult ze niet. Deze quote staat op de linker bladzijde en op de rechter lezen we hoe we dat moeten doen: "Kijk met je hart" en doe een visualisatieoefening. Denk aan een mooi plekje in de natuur, waar je jezelf als kind moet voorstellen en dan ontmoeten. Er staan een vrij groot aantal quotes in onvertaald Frans of Engels. Ik vermoed dat Singh zich niet richt tot het  publiek dat het sociaal moeilijk heeft, dat leerachterstanden heeft en dat op het tandvlees zit gewoon om hun kinderen hun dagelijks brood te verschaffen. Ik probeer me zo "woke" mogelijk uit te drukken!
Belangrijkste boodschap: it takes a village to raise a child
Het boek is te zweverig voor mij, maar valt duidelijk in de smaak bij veel mensen, want het is aan de derde druk toe op drie maanden tijd. De bovenstaande uitspraak kennen we allemaal. Singh probeert duidelijk te maken dat voor een kind zorgen ook voor je zelf zorgen inhoudt. Het kind moet zich geborgen weten en jij zelf ook. "Perfectie is niet nodig en 'goed genoeg' is goed." Leef je leven ten volle, maant ze aan, al vind ik niet direct in dit boekje hoe je dat doet!

Gerda Sterk
Dr. Binu Singh is de bezielster van Kleine K, een dagziekenhuis voor problemen binnen de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 6 jaar. Ze is in Vlaanderen een bekende kinderpsychiater. Ze is door Knack Weekend verkozen tot Mens van het Jaar 2022.
Binu Singh
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies