Harry De Paepe
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 628 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 mei 2023 God save King Charles
Charles is de meest onfortuinlijke koningsnaam uit de Britse geschiedenis.
Charles III
17de eeuw: "Charles I verloor zijn hoofd omwille van zijn koningschap en Charles II leefde als een vluchteling..." aldus de inleiding. Daarna gaat hoofdstuk 1 over Charles I en hoe hij aan Oliver Cromwell alle reden gaf om hem een kopje kleiner te maken. Hoe dat in zijn werk ging wordt zó beeldend beschreven dat de lezer zich afvraagt of De Paepe erbij stond: "Door de grillige vlammen van de toortsen die de kamer oplichten flikkert de schaduw van een man." Het maakt van een relaas van geschiedkundige feiten alleszins een leuk verhaal. Hoofdstuk 2 neemt ons ineens mee naar de huidige Charles III: zijn geboorte, zijn jeugd, de ontmoeting met Camilla, zijn sprookjeshuwelijk met Diana en het mislukken ervan.
Charles I, II en III
Het volgende hoofdstuk voert ons via de nog altijd gangbare politieke traditie van het koninklijk bezoek aan de Houses of Parliament opnieuw mee naar 1642, waar de voorvader op het schavot zal sterven. We meanderen met de auteur mee tussen de levens van de drie Charles en leren o.a. de oorsprong van eigenaardige wetten en tradities: de wet verbiedt een katholieke prins om koning te worden en waarom dragen zoveel pubs de naam "The Royal Oak"?
Megxit
De Paepe haalt zijn verhalen uit geschiedenis en overleveringen. Voor de huidige situatie kan hij de eigen ervaring laten spreken, samen met getuigenissen van anderen en publicaties in de media. Dat allemaal gebruikt hij om een licht te werpen op de persoonlijkheid van Charles III en op zijn zonen. Natuurlijk verschijnt dan ook Meghan Markle op het toneel en hoe zij het koningshuis verdeelde.
Vader Charles is een toegewijde vader, met zin voor humor, maar met een paar meningen die niet heel rationeel zijn, zo gelooft hij in homeopathie. Hij ziet het koningschap als zijn plicht, wat de auteur noopt om ons mee te nemen naar "Bonnie Prince Charlie" en dat is degene die de volgende Charles III zou geworden zijn. 
Een meeslepend verhaal
Ik schreef al dat De Paepe boeiend vertelt, maar bovendien baseert hij zijn verhalen op uren lezen en kijken. In zijn nawoord vermeldt hij een selectie van naslagwerken. Het boek bevat geen wereldschokkend nieuws, maar op opzoekwerk gefundeerde verhalen. Charles wordt zaterdag 6 mei 2023 gezalfd en gekroond en dat geeft dit boek actualiteitswaarde!
Harry De Paepe is Vlaanderens bekendste anglofiel. Hij treedt vaak op voor tv en radio als kenner van de Britse politiek en cultuur. Hij is coauteur van het bekroonde "Stiff Upper Lips – Waarom de Engelsen zo Engels zijn", maar ook "Sausage" over Elizabeth II en "De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden" zijn van zijn hand.

Gerda Sterk
P.S. Tegelijk met dit boek God save King Charles werd zaterdag 28 april zijn boek Kroon en scepter. Pracht, praal en het dolste van de Engelse kronigen gepresenteerd, uitgave Manteau.
Harry De Paepe
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies