Nathanaël Masselot
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 847 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 mei 2023 Doe en denk als Nietzsche
Met een slogan als “Vier het leven, wees ambitieus en word een groot mens” is dit een beloftevolle gids voor een hedendaags publiek.
De Franse dokter in filosofie en filosofietherapeut Nathanaël Masselot hoopt de lezer met dit boek te stimuleren om meer te willen weten over Nietzsche. Hij neemt je mee op een ontdekkingsreis doorheen de filosofie van Nietzsche en wil een helder inzicht geven in diens denken. Hoewel Nietzsche van naam een van de bekendste figuren onder de filosofen is, hebben slechts weinig mensen zich in zijn werk verdiept. Zijn oeuvre is dan ook zeer uitgebreid en verre van toegankelijk.
Masselot neemt je mee in de diep menselijke kijk op het leven die in alle geschriften van Nietzsche de boventoon voert. Dit boek zweeft echter tussen twee doelen: dient het om te helpen Nietzsche beter te doorgronden of leer je hier met behulp van Nietzsche jezelf en je levenshouding beter te begrijpen? Beide zijn zeer verdienstelijk, maar in dit geval soms verwarrend.
Misschien houden we er het beter op dat dit boek een stimulans bedoelt te zijn om je eigen leven beter te doorgronden – Masselot is immers filosofietherapeut. Het is toch zo dat Nietzsche zelf uit elk van zijn karaktereigenschappen een levensfilosofie puurde die zich maar op een ding richtte: zichzelf bevrijden.
Deze uitgave Doe en denk als Nietzsche is in elk geval zeer luchtig opgevat. Dankzij het formaat, maar vooral de lettertypes, titels en ondertitels en de volgehouden leidraad is dit een zeer handzaam boek geworden. Heel het werk door neemt (therapeut) Masselot de lezer mee om samen met Nietzsche levenswijsheid op te doen en aan persoonlijke introspectie te doen. Volgens Masselot is het zelfs aangewezen om deze korte hoofdstukken kriskras door elkaar te lezen. Na elk hoofdstuk krijg je de aanbeveling tot een gepersonaliseerde route. Masselot laat niet na om elke stelling van Nietzsche te vertalen naar het hedendaagse leven van de lezer. De bedoeling van deze korte stukjes is om je aan te zetten jezelf te onderzoeken en je bestaan te herzien in het perspectief van het Nietzscheaanse denken.
Nietzsche hoedde er zich voor een kant-en-klare filosofie aan te bieden. Toch tracht Masselot uit alle geschriften van Nietzsche er een te puren en deze dan aan de lezer aan te bieden. Herhaaldelijk worden Nietzsche vragen in de mond gelegd die hij helemaal niet gesteld heeft. De duiding die hierdoor ontstaat, is wel interessant, maar zegt meer over Masselot dan over Nietzsche. De teksten en aforismen van Nietzsche waren dikwijls dubbelzinnig en dat maakte elk woord, leesteken belangrijk. Masselot gaat hier soms licht over of is dit te wijten aan het feit dat hij over de oorspronkelijk Duitse tekst een werk in het Frans schreef dat daarna nog eens werd vertaald in het Nederlands.
Hoewel er al zoveel verschillende en soms tegenstrijdige commentaren op het werk van Nietzsche zijn verschenen, kan dit boekwerk, mede door zijn heldere vormgeving, een breed publiek aanspreken. Gelukkig vervalt Masselot nergens in diep, onheilspellend gefilosofeer. Integendeel, hij neemt de lezer snel en zonder veel omhaal mee in 64 hoofdstukken die elk een thema uit de filosofie van Nietzsche behandelen. Om het spannend te houden, heeft elk van deze hoofdstukken wel een zeer suggestieve titel meegekregen. De lezer wordt het nog gemakkelijker gemaakt doordat in elke tekst de zin waaromheen het draait, vet afgedrukt staat.
In Doe en denk als Nietzsche is een moeilijk filosofisch denker omgezet in een aangenaam leesbare uitvoering.

Paul Van Aelst
Nathanaël Masselot
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies