Hannah Jane Parkinson
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
  • 453 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

5 juli 2023 Geluk zit in de kleine dingen
Het boek is een in het Nederlands vertaalde bundeling van ruim honderd columns van Hannah Jane Parkinson, columniste bij The Guardian. In het voorwoord vertelt ze hoe het boek ‘Delight’ van J.B. Priestley (een bundeling van korte essays over dingen, mensen, gevoelens en plaatsen die hem gelukkig maakten) een opsteker voor haar was en haar inspireerde om ook het geluk in kleine dingen te vinden.
Hannah Jane Parkinson neemt je mee in haar kleine gelukjes zoals een wollige kamerjas, een schoon bed, de bel van de ijscokar, katten aaien, bij het raam zitten, maar ook een echt Engels ontbijt, de eerste kus, rode lippenstift of popsongs van drie minuten. Naast de kleine gelukjes, besteedt ze ook aandacht aan de Britse politiek of vertelt over ‘een klein gebaar’ zoals boodschappen doen voor een oudje, anderhalve kilometer verder die op de hoogste etage van een appartementencomplex woont.
Ze beschrijft de gebeurtenissen die ze meemaakt met veel zelfspot en zelfinzicht waardoor je soms spontaan in de lach schiet. Naast de humor, het in detail beschrijven van een ding dat haar gelukkig maakt of een voorval dat ze heeft meegemaakt, is ze ook een meester in het maken van vergelijkingen met dingen waar je zelf niet zo meteen aan zou denken: ‘Er gaat niets boven een toneelstuk zonder pauze. Een pauze slaat nergens op: de verhaallijn wordt verstoord, er staan megalange rijen voor de wc. Pauzes worden ook steeds langer, eigenlijk net als Marvel Comic-films.’
Dit boek met columns is niet het soort boek dat je in een mum van tijd wilt uitlezen. Dan gaat het echt vervelen. Maar het is wel een boek dat je nu en dan eens kunt vastnemen als je je even wat minder in je vel voelt en dan beseft dat er ècht wel geluk in de kleine dingen zit.

Isabella Vanremoortele
Vertaling Anne Jongeling en Maaike Harkink
Hannah Jane Parkinson
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies