Becky Smethurst
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 351 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 juli 2023 Ruimte. 10 feiten die je zou moeten kennen.
Donkere materie? Zwarte gaten? Zwaartekracht? Oerknal? Dr. Becky Smethurst legt 14 miljard jaar uit voor mensen met weinig tijd!
In haar inleiding zegt Smethurst: "Het wonderlijke van wetenschap is dat niemand het juiste antwoord kent". Waarna ze 10 vrij korte hoofdstukjes wijdt aan de ontwikkeling van theorieën over verbazingwekkende objecten in de ruimte. Ze neemt je mee op een verkenningstocht door het heelal: van de oorsprong over de ongrijpbaarheid van donkere materie tot zelfs de vraag of er buitenaards leven is. Het antwoord op die laatste vraag is niet zo eenvoudig: lees het boek om te weten wat de wetenschap te vertellen heeft.
Zwarte gaten zijn het stokpaardje van deze astrofysicus, dus op de eerste bladzijde van het eerste verhaal over zwaartekracht, maakt ze duidelijk dat het superzwaar zwart gat in het midden van de Melkweg alles beheerst. Daarna duiken de zwarte gaten in bijna elk van de 10 essays op en is er één dat geheel aan dit mysterie gewijd is: ze zijn als de wind, die we niet kunnen zien, maar waarvan we de effecten kunnen vaststellen.
Het hoofdstuk over "Waarom de nachtelijke hemel donker is" lijkt voor de leek overbodig, maar de uitleg vertelt iets anders.
Er worden namen van bekende wetenschappers geciteerd zoals Newton, Einstein e.a., maar ze citeert opvallend veel vrouwen (zoals de schrijfster!) die hebben bijgedragen aan de hedendaagse kennis van het heelal.
Het is onmogelijk om deze moeilijke materie zo eenvoudig voor te stellen dat iedereen het begrijpt, maar Dr. Becky komt er dichtbij. Ze gebruikt humor om het allemaal wat lichtvoetiger te maken. Dat neemt niet weg dat het mij af en toe duizelde bij de biljoenen, biljarden, triljarden, de relativiteitstheorie, de donkere materie, de "massieve objecten die zorgen voor een kromming van de ruimtetijd waarlangs licht zich verplaatst", proton, Eddington-limiet...
Het boek is aan te raden voor iedereen die er al iets van kent en dus geïnteresseerd is, maar daarom geen dikke boeken wil lezen over "de ruimte".

Gerda Sterk
Becky Smethurst
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies