Jeroen Kuypers
Paul Van Aelst
fictie
  • 329 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 juli 2023 Laatste lente aan de Seine
Het verhaal speelt zich af in Parijs tussen juli 1943 en augustus 1944. Elise is een jodin met de Franse nationaliteit, gehuwd met een Franse markies. Zij is ervan overtuigd dat ze met haar relaties – ondanks de talrijke razzia’s – niets moet vrezen. Tot ze op een dag toch wordt opgepakt en weggevoerd naar Drancy, een voorstad ten noorden van Parijs.
In het hier gevestigde doorgangskamp ondervindt ze de ellende van de barbaarse nazipraktijken. Na een week wordt ze wegens haar kennis uitgekozen om kunstvoorwerpen te taxeren. Het zijn de inboedels van Joodse gedeporteerde families die door de nazi’s werden geroofd en naar Duitsland zullen worden gezonden.
Parallel aan deze verhaallijn, lees je het wedervaren van Max von Trettlow. Hij is een Duits majoor, oorlogsinvalide en architect. Hij werd naar Parijs gestuurd in het kader van “Aktion Möbel”. Hij moet appartementen taxeren en toewijzen die oorspronkelijk door Joodse gezinnen werden bewoond.
Bij een poging van Elise om het kamp te ontvluchten, ontmoet ze von Trettlow. Deze heeft ondertussen ingezien dat het naziregime niet met zijn geweten in overeenstemming te brengen is. Hij helpt Elise te ontsnappen en beraamt zelf plannen om tegen het SS-optreden in te gaan.
Deze roman is gebaseerd op waargebeurde feiten. Die historische gebeurtenissen gebruikt Jeroen Kuypers als achtergrond om het verhaal te vertellen van een joodse vrouw en een Duitse officier. Beiden worden meegezogen in de loop van de geschiedenis en in de turbulente tijden waarin ze moeten leven. Je ondervindt dat de auteur als historicus heel wat opzoekwerk heeft verricht en veel van de Tweede Wereldoorlog afweet.
Jeroen Kuypers (1962) is historicus, journalist en auteur. Naast zijn journalistieke werk voor diverse tijdschriften en dagbladen publiceert hij historische romans. Onder het pseudoniem Roel Thyssen schreef hij vijf romans over oorlog en spionage.
Met Laatste lente aan de Seine stelde Kuypers een boeiende roman samen die je in een ruk uitleest. Het is een verhaal waarin de feiten je doen nadenken. Het zijn gebeurtenissen die weliswaar bijna 80 jaar geleden plaatsvonden, maar nooit vergeten mogen worden. Het zijn gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog, maar vergeten we niet dat elke oorlog zo zijn onmenselijke excessen heeft. Kuypers maakt ons van het begin af duidelijk met dit verhaal hoe dun de scheidingslijn is tussen een normaal leven en een bestaan onder een onverdraagzaam en almachtig regime. De bezetting is voor allen een periode van gestolen tijd. Tijd die we voor altijd verloren zijn.
Kuypers schrijft zowel poëtisch als beeldend. De wereld die hij creëert is duidelijk voorgesteld waardoor je zo de weg van de personages kan volgen. Het boek is in de ik-vorm geschreven. Hierdoor wordt je zowel deel van de vervolgde joodse Elise als van de Duitse militair. Het is een verhaal dat je raakt en bijblijft.

Paul Van Aelst
Jeroen Kuypers
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies