Koen Peeters
Willy Raats
fictie
  • 2012 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

22 augustus 2019 Kamer in Oostende
Koen Peeters (°1959) is auteur van een rijk en veelvuldig bekroond oeuvre, onder andere met ECI-literatuurprijzen. Het titelblad vermeldt “roman”, maar gebruikelijke ‘romantiek’ is in dit boek ver te zoeken.
Het boek gaat over twee mannen: de ik-persoon en zijn verre vriend Broucke (voornamen komen nauwelijks aan bod). Wij volgen hun avonturen en belevenissen op hun schier eindeloze verkenningstochten door de straten van Oostende. De stad, het strand en de zee spelen de hoofdrol, maar ook de ontmoetingen met allerlei soorten inwoners zijn van groot belang.
Gebeurtenissen en gesprekken worden aangevuld door bespiegelingen van het hoofdpersonage of van Broucke.
Koen Peeters schrijft vooral over vriendschap, kunst, verlies, verdriet en heimwee naar vroeger. Een echte verhaallijn met samenhang is niet aanwezig. Het geheel vormt eerder een verzameling van wederwaardigheden, in sprongen gebracht.

De hoofdpersonen zijn respectievelijk schrijver en kunstschilder, maar ze hebben nog heel wat andere pijlen op hun boog. Hun levensweg loopt over opmerkelijke bergen en dalen, maar ze zijn allebei sterke persoonlijkheden. Het zijn échte, levende mensen - met alle gaven en gebreken vandien.
In ‘Kamer in Oostende’ worden ook de Oostendse kunstenaars James Ensor, Constant Permeke en Léon Spilliaert uitgebreid besproken. De twee hoofdpersonages uiten hun bewondering voor hen en delen hun opvattingen en inzichten ter zake. Dit alles levert zowel luchthartige als ontroerende en aangrijpende momenten op.

In de roman worden tevens de hoogtepunten en het verval van Oostende in de loop van zijn lange geschiedenis overschouwd en becommentarieerd.
De auteur gebruikt een zeer originele stijl, met veel schijnbaar onbenullige details en kleine zaken, die echter toch mee de gewenste sfeer oproepen. Koen Peeters schrijft trouwens dat het net de onschuldige, toevallige details zijn die een voorbij leven kunnen oproepen, tekenen, bewaren.
Hier en daar duikt ook de sappige plaatselijke gewesttaal op via typische woorden en uitdrukkingen.
Herhalingen zijn daarbij onvermijdelijk.
Dit boek kan gezien worden als een zeer emotionele hulde aan de stad Oostende, vroeger en nu, maar het is ook op zichzelf lezenswaardig voor een algemeen geïnteresseerd publiek.

Het inhoudelijke hoofdpersonage van dit boek is en blijft de stad Oostende, die ooit de “Koningin der Badsteden” genoemd werd.

De uitgave wordt opgeluisterd met kleurenfoto’s van schilderijen van Koen Broucke.
Koen Peeters
Willy Raats
fictie
-
_Willy Raats recensent
Meer van Willy Raats

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies