Ivan Toergenjev
Paul Van Aelst
fictie
  • 679 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 april 2023 Vaders en zonen
Dit verhaal begint op 20 mei 1859. Arkadi Kirsanov wordt op het landgoed van zijn vader verwacht. Samen met een studiegenoot arriveert hij en dat is het begin van een lange, zwaarmoedige Russische saga.
Traag en met veel details verloopt het verhaal. De Russische ziel wordt grondig ontleed en Toergenjev varieert tussen boeren, dienstmeiden, landeigenaars en dandy’s. Daartussen speelt zich het leven af van Arkadi en zijn tragische vriend Bazarov.
In het verhaal wordt alles al lang op voorhand aangekondigd zodat een aandachtig lezer niet voor verrassende wendingen komt te staan. Toergenjev schrijft geduldig naar het slot toe. Als hij aan het einde van zijn verhaal komt, is één hoofdstuk voldoende om een ontroerend meesterwerk af te leveren. Hier komt het thema van zijn verhaal volledig tot uiting.
De beschrijving van het bezoek van de twee ouders van Bazarov aan het dorpskerkhof is bloedstollend. De bloemen op het graf spreken van eeuwige verzoening en van het oneindige leven…
Vaders en zonen is een traag en meeslepend verhaal. Met zinnen als schilderijen wordt het Russische plattelandsleven geschetst. Traag, maar nergens langdradig.
Toergenjev gebruikt dikwijls verschillende benamingen voor eenzelfde persoon. Dat maakt het de lezer – zeker in het begin van de roman – niet gemakkelijk.
Vaders en zonen is een bijzonder verzorgde uitgave, degelijk ingebonden met harde kaft. De vertaling door Froukje Slofstra zorgt voor een vlot leesbare tekst. Het is een boek om te koesteren.

Paul Van Aelst
Ivan Toergenjev
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies