Arthur C. Brooks en Oprah Winfrey
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 305 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

20 januari 2024 Het leven dat jou past. De kunst en wetenschap van een gelukkig leven.
Een boek over de wetenschap van het geluk, duidelijk geschreven voor Amerikaanse lezers, waar het al meteen na het verschijnen nummer een werd op de New York Times bestsellers lijst.
Een boek dat over geluk gaat, gaat altijd over een heleboel dingen die ergens met gelukkig zijn te maken hebben. Deze auteurs grasduinen inderdaad ook in gevoelens, emoties, verlangens, wensen, met de “juiste”, doelmatige raadgevingen die ervoor zorgen dat je die vervolgens zo kan bespelen dat je een zo gelukkig mogelijk leven leidt, gelukkig kan zijn. Want daar gaat het boek uiteindelijk over: Gelukkig zijn.
Op de veel gestelde vraag “Wat dat eigenlijk is”, zullen ook Arhur C. Brooks of Oprah Winfrey je ook niet echt een duidelijk antwoord geven. Je leert wel heel veel over wat ze denken qua moreel zijn, onvolmaakt zijn, vriendschappen, partners, omgang met aandacht betreffende anderen, deugden, ondeugden, (neuro)wetenschappen, onderzoeken, strategieën, bronnen die geluk bevorderen of hinderen, medicatie, gedachten, bedenkingen, vertrouwen (hebben), het transcendentale, lezen, leren, behoeften, mindfulness, hulp (zelf- en professionele-), intuïtie, spirituele reis, verbinding met de natuur…
Vooral het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe omgaan met geld, macht, genot en prestige, de afgoden in de weg van plezier, voldoening en zingeving. Je kan die vraag moeilijk kernachtiger en juister stellen…
Misschien is het grote verschil met andere boeken over dit onderwerp dat beide auteurs al hun sporen verdiend hebben in dit gebied. De naam Oprah Winfrey kent iedereen omdat ze vijfentwintig jaar lang een programma had “de Oprah Winfrey Show” die je gewoon moest beluisterd hebben als je in Amerika woonde en ook die in het buitenland veel weerklank kende. Arthur C. Brooks is professor in Harvard. Hij schreef zo maar eventjes 13 boeken, de wetenschappelijke aanvulling van Oprah, hij schrijft wekelijks een opiniestuk in “The Atlantic” en – zoals dat tegenwoordig hoort – heeft hij ook nog zijn eigen podcast.
Lucide, goed geschreven, onderbouwd. Zeker waard om lezen alhoewel het natuurlijk ook een massa dingen aansnijdt.

Victor De Raeymaeker
Arthur C. Brooks en Oprah Winfrey
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies