Jacob F. Field
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 212 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 januari 2024 Een kleine wereldgeschiedenis in 50 plekken
Een bepaald onderwerp bekijken vanuit één bepaald standpunt is natuurlijk altijd onjuist. Het heeft het nadeel dat het een gewenste brede en volledige kijk verhindert, maar het heeft het voordeel zekere aspecten scherp en verrassend te beschrijven. Bijvoorbeeld de geschiedenis van de schilderkunst gezien vanuit medisch standpunt, zal je onvermijdelijk onverwachte en verrassende dingen tonen die er zelfs kunnen toe bijdragen het schilderij beter te begrijpen, beter te “zien”.
Natuurlijk is het onbegonnen werk de 200.000 jaar geschiedenis op die manier te benaderen en in dit geval te herleiden tot de geschiedenis van 50 plekken op de aardbol, zelfs al zouden die heel belangrijk geweest zijn.
Wat deze benadering wel doet is op zekere aspecten van deze plekken in te zoemen, ze scherp te stellen, uit te vergroten. Het geeft je in een drietal bladzijden een close-up van iedere plek met details die in het kader van een groot geschiedenisverhaal onmogelijk kunnen gegeven worden.
Daar volgt uit dat dit een boek is dat best gelezen wordt door mensen die op zoek zijn naar een snel te lezen informatief boek, die al een degelijke kennis van de geschiedenis bezitten en die dus dat bepaalde aspect van dit boek (50 plekken) kunnen invoegen in de grotere totaliteit van de geschiedenis.
De menselijke geschiedenis in de afgelopen 200.000 jaar of zo, zou natuurlijk een hele kluif kunnen zijn en zwaar om te lezen Een korte geschiedenis van de wereld op 50 plaatsen is dat helemaal niet. Jacob F. Field is één van die schrijvers die het talent heeft om “moeilijke” zaken toch eenvoudig en begrijpelijk te vertellen, zonder dat de kenniswaarde van het boek daar onder lijdt. Het leest dus onverwacht gemakkelijk zonder dat het aspect van historische informatie geweld aan te doen. Het geeft in acht hoofdstukken een totaalperspectief van hoe de menselijke beschaving zich heeft ontwikkeld, van de Olduvai-kloof in Tanzania, waar overblijfselen van enkele van onze vroegste voorouders die gereedschap gebruikten, werden gevonden, tot het CERN-laboratorium, waar revolutionaire technologieën zoals het World Wide Web werden ontwikkeld.
In de loop van het “verhaal” wordt natuurlijk wel het historisch verhaal verteld zoals we dat kennen met de vroege oudheid en het ontstaan van de eerste beschavingen, Vruchtbare Sikkel, Nijlvallei, Gele Rivier, de late oudheid Tempelberg, Akropolis , de Middeleeuwen Universiteit van Timboektoe, Samarkant op de Zijderoute, Tenochtitlan, Bosporus, Dardanellern, de vroegmoderne tijd Portugal en de Andere Europese landen en hun imperium, Cape Coast Castle met centrale positie in de Atlantische slavenhandel, Industriële Revolutie met New Lanark als startpunt, Onafhankelijk Latijns-Amerika Simon Bolivar en Co en de moderne wereld Hollywood, Koreaanse gedemilitariseerde zone na Koude oorlog.
Je krijgt dus een traditionele chronologische geschiedenis als achtergrond tegen 50 speciaal uitgekozen “belangrijke” plekken die je nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven op het verleden verschaffen.

Victor De Raeymaeker
Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd hij in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk. Eerder schreef hij al “Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren”.
Jacob F. Field
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies