22 mei 2019
Bid, vecht en heers.
Een gedragscode neergeschreven door een rechtsgeleerde uit de 14de eeuw, dit is een werk waar je kippenvel van krijgt. Ibn Taymiyya wordt vakkundig vertaald en toegelicht door historicus en Arabiste Machteld Allan.
Dit boek is zeker niet makkelijk en het vergt enige inspanning en doorzettingsvermogen om het te bevatten. Je voelt meteen aan dat het wellicht in de eerste eeuwen na het ontstaan van de islam heel relevant was, en paste in de tijdsgeest.
Het boek bevat vooral heel veel regeltjes, gedragscodes én straffen om die nieuwe religie, zoals de toenmalige heersers het wilden, te omarmen.
Die religie die heel sterk gebaseerd is op onderwerping en het onvoorwaardelijk aanvaarden van opgelegde normen en waarden krijgt in de geschriften van Ibn Taymiyya een sterke goddelijke bevestiging in juist die regeltjes.
Sterker nog, je weet meteen tijdens het lezen van de teksten waar de salafisten toen, en nu, hun mosterd halen.
Sterker nog, je weet meteen tijdens het lezen van de teksten waar de salafisten toen, en nu, hun mosterd halen.
Wil je de moslimbroederschappen en zelfs IS beter duiden en begrijpen, dan is dit werk een aanrader. Juist zij putten te pas en te onpas voortdurend uit dergelijke geschriften om hun vreselijke daden te rechtvaardigen.
Niettegenstaande het hier niet om een eenvoudige tekst gaat, is dit boek ook voor niet-moslims toegankelijk. Ik bewaar het vooral als naslagwerk voor alle incidenten en uitspraken waarbij die lui die onze maatschappij en onze Verlichte ideeën alweer willen op de helling zetten, zich baseren op juist die eeuwenoude teksten.
Michel Ackaert
Nogmaals, tijdens het lezen van de soms barbaarse wetten en straffen van toen en … van vandaag, gaan je haren rechtop staan en weet je opnieuw dat we waakzaam moeten blijven. Dit vooral bij het laatste werkwoord in de titel: Heers!
Meer van Michel Ackaert