Anuna De Wever en Kyra Gantois (opgeketend door Jeroen Olyslaegers)
Erika Meyts
Non-fictie
  • 2384 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

20 juni 2019 Wij zijn het klimaat. Een brief aan iedereen.
In een manifest van 62 bladzijden reiken de bekendste Vlaamse klimaatspijbelaars de hand naar ieder van ons. Ze vertellen welk kantelmoment hen in gang bracht en hoe de Vlaamse/Belgische klimaatmarsen zijn uitgegroeid van twee boze scholieren tot een verzameling van wakkere burgers.
De Europese en Belgische beleidsmensen krijgen een dikke buis voor alle vakken die ertoe doen. De neerbuigende houding van de ministers krijgt een koekje van eigen deeg. "De school staat in brand. Dus als jullie ons zeggen 'laat maar branden (..) want we kunnen toch geen drastische maatregelen nemen (...)', ‘dan zijn jullie onverantwoordelijk, niet geschikt om een school te leiden, laat staan een land’". En ook: "Het klimaat is niet links of rechts".
Niet alleen tot beleidsmensen, ook tot ouders en grootouders wordt het woord gericht. Onverschilligheid, machteloosheid of schuldbesef is niet aan de orde. Wat nu telt, is ondernemen en deel uitmaken van een veel groter geheel. Geen eindeloos gepalaver meer maar actie. Stoppen met UITgeven, beginnen met INbrengen.
Voor saaie uiteenzettingen is er in het boek geen plaats, en ook leeftijdsgenoten worden zonder omweg aangesproken tot meedoen.
Het boek is ook toegankelijk en fris, door de briefvorm.

Met het laatste hoofdstuk worden wij allemaal samen, jong en oud, opgeroepen om het systeem zélf te veranderen. Dat systeem maakt het duidelijk al een hele tijd onmogelijk om voor onze planeet, "ons huurhuis", te zorgen. Tijd dus om het over een andere boeg te gooien. Met liefde (...) en daadkracht.
De universele boodschap in dit op korte tijd gelezen boek, overstijgt culturele en religieuze grenzen, landsgrenzen en taalbarrières, niet alleen voor humanisten. Hoewel de boodschap wél heel herkenbaar humanistisch is, wars van elk dogma .

Geen uitvlucht meer dus ... lezen en ermee beginnen!
Anuna De Wever en Kyra Gantois (opgeketend door Jeroen Olyslaegers)
Erika Meyts
Non-fictie
natuurliefhebber
_Erika Meyts natuurliefhebber
Meer van Erika Meyts

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies