7 november 2024
(On)zeker - Hoe overleven in een onzekere wereld?
Geen enkele boekvoorstelling lokte zoveel jonge mensen naar de plaats van afspraak in de AED-studio’s in Lint: het is duidelijk dat dit onderwerp de jeugd aanspreekt. Iedereen leek de 24-jarige Julien De Wit te kennen. Hij is zeker een bevlogen spreker die met veel enthousiasme de inhoud van zijn tweede pennenvrucht beschreef.
Onzekerheden zijn alomtegenwoordig, zowel in het individu als in de maatschappij, maar ze schijnen toe te nemen. De oorzaken zoekt De Wit in te veel luxe, in het postmodernisme, in de ongebreidelde economische groei, vooral in de overweldigende hoeveelheid data die we binnen krijgen, kortom - besluit hij - het gaat mis met de wereld. Natuurlijk verschijnen er ook boeken die daarentegen wijzen op de grote vooruitgang die de menselijke soort de laatste 100 jaar boekte, ik denk aan Bregman, Boudry en Rosling, maar die gedachtegang past niet in het kraam van dit boek.
In het tweede deel onderzoekt de jonge auteur wat de oorzaken en de gevolgen van die onzekerheid zijn. We zijn chronisch depressief en eenzaam, we zijn egotrippers, we houden vast aan een vleiend imago. We polariseren, want dat is gemakkelijk: al kan het tot burgeroorlogen leiden, we moeten zelf niet nadenken.
Na al die vaststellingen, komt hij in deel 3 tot mogelijke oplossingen. Hij stelt 4 pilaren voor die houvast bieden. Ik som ze op: werk aan jezelf, besef dat je een sociaal netwerk nodig hebt, put zekerheid uit het werk dat je doet en besef dat goed onderwijs veel aan je veerkracht kan bijdragen. Een woord dat dikwijls terugkomt is "evenwicht". Het komt erop aan om een balans te vinden. Zelfs Freud wordt erbij gehaald om dat te bewijzen: "Het ego helpt ons om een balans te vinden tussen onze instincten, onze idealen en de realiteit om ons heen."
De Wit illustreert elk idee met een overvloed aan voorbeelden. Veel van die voorbeelden komen uit zijn eigen dagelijks leven en dat lijkt logisch: je kent jezelf beter dan dat je een medemens kent. Hij haalt regelmatig andere denkers aan, met een voorliefde voor de Stoïcijnen.
Achteraan vind je aanbevolen literatuur. Ik zie bekende Vlamingen als Dirk De Wachter en Tinneke Beeckman. Een register is er niet.
Gerda Sterk
Meer van Gerda Sterk
Gerda Sterk