Barry Strauss
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 393 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 december 2024 De moord op Julius Caesar
De moord op Julius Caesar is zowat de bekendste in de geschiedenis. In dit boek vertelt Strauss heel uitgebreid hoe het er echt aan toeging.
Barry Strauss is een Amerikaans historicus, geboren in New York City in 1953. Hij is professor aan de Cornell University waar hij cursussen geeft over de geschiedenis van het oude Griekenland, oorlog en vrede in de antieke wereld, geschiedenis van de strijd en een inleiding tot de militaire geschiedenis in de oudheid.
Strauss is een expert op het gebied van de oude militaire geschiedenis. Daarover schreef hij boeken die tot de verbeelding spreken, zoals De slag bij Salamis, De Trojaanse Oorlog, De Spartacusoorlog, Tien Caesars en De oorlog die het Romeinse Rijk maakte.
De moord op Julius Caesar (2024) verscheen oorspronkelijk in het Engels: The death of Caesar in 2015. Minutieus beschrijft Strauss de gebeurtenissen die aanleiding gaven tot de moord, de moord zelf en wat er nadien gebeurde.
Strauss begint deze geschiedenis in augustus 45 voor onze tijdrekening. Dat is niet minder dan zeven maanden voor de dag van de moord. Caesar reed dan zegevierend de stad Meliolanum (Milaan) binnen. Opmerkelijk zijn de twee vooroprijdende strijdwagens. In de eerste staat Julius Caesar en Marcus Antonius en in de tweede volgt Decimus samen met Octavianus. Het zijn de hoofdrolspelers in de moord die zal volgen. Zeven maanden later, op de iden van mars of 15 maart van het jaar 44 werd Julius Caesar vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw.
Vele senatoren waren onder de indruk van de enorme macht die Caesar bezat en vreesden dat hij terug de monarchie wilde invoeren met hemzelf als koning. Ze waren van mening dat een moord de enige oplossing was om de ondergang van de republikeinse staatsvorm te vermijden. De dagen voor en na de moord worden zorgvuldig ontleed met behulp van de geschriften van de klassieke geschiedschrijvers. Ook aan wat daarna gebeurde schenkt Strauss uitgebreide aandacht. Zijn verhaal loopt tot het jaar 23 van onze tijdrekening met de uitvaartplechtigheid van Junia Tertia, dochter van Servilia, nicht van Cato de Jongere, halfzus van Brutus en weduwe van Cassius. Lang tevoren ging het gerucht dat zij de minnares was van Julius Caesar.
Strauss schrijft zijn boek in drie grote delen. Eerst is er de aanloop: “Terugkeer naar Rome”. Dan komt de bewuste dag: “Bloed op de stenen”. Dit wordt dan weer gevolgd met wat er in het Romeinse Rijk gebeurt in het laatste deel: “De weg terug”.
Door de vele personages die in dit verhaal optreden, is het geen gemakkelijk boek om lezen. Je dient er wel je aandacht bij te houden of je verliest de logica van oorzaak en gevolg. Strauss geeft toe dat de oude bronnen niet altijd betrouwbaar zijn. Dikwijls zijn ze ook tweedehands, kleuren de feiten of mengen fantasie met waarheid. Strauss biedt wel uitvoerig inzicht in zijn gebruikte bronnen en hoe hij ze interpreteert en tegenover elkaar afweegt.
In het dertiende en laatste hoofdstuk “Augustus” tekent Strauss het verloop van de naweeën van die beruchte iden van mars. Een dag die de toenmalige wereldgeschiedenis veranderde. Hij toont aan hoe de moord in de klassieke wereld nog lang nazinderde.
De moord op Julius Caesar is een sterk boek over een machtige persoonlijkheid in een verscheurde wereld. Naast het verhaal staat er in deze uitgave om te beginnen een overzichtelijke tijdlijn die start bij de geboorte van Julius Caesar. Daarna komt er een deel met Personages, onderverdeeld in de Partij van Caesar, Belangrijke samenzweerders, De vrouwen, Vrienden van de samenzweerders en Anderen. Er werden drie kaartjes opgenomen: Romeins Italië, de Romeinse wereld en Rome in de tijd van Julius Caesar. Centraal in het boek staan foto’s van beelden van Caesar, zijn opponenten en de belangrijke gebouwen. De uitleg over de bronnen en de noten zelf beslaan niet minder dan 74 pagina’s.

Paul Van Aelst
Barry Strauss
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies