20 februari 2025
Licht onder de maan - filosofie van een vrijmetselaar
Met belangstelling heb ik dit boek uitgelezen. In zijn columns had Luc Vanneste al veel te vertellen. Het is echter een ontgoocheling geworden. De schrijver had het niet zo veel over de loge in Kortrijk. Hij wou geen boek over of voor vrijmetselaars schrijven. Maar wel over andere dingen. Soms had ik een eyeopener. Hij blijft natuurlijk zweren bij Rudolf Boehm en Willy Coolsaet.
Je krijgt in het boek geen idee van de loge. Ik heb het gevoel dat het voor Luc Vanneste vooral een plaats is waar hij nadenkt over de boeken die hij gelezen heeft. Maar de gemeenschap, de collectiviteit ontbreekt. De loge blijft een wel bewaard geheim, waar hij al dan niet uit put. Met rituelen en andere schapenvelletjes omgeven. Luc Vanneste heeft veel over de Bijbel geschreven en de verhalen die erachter steken, maar hij blijft op de vlakte over hoe het anders kan.
Het boek draagt de sporen van hetgeen de schrijver gelezen heeft bij andere filosofen. Hannah Arendt en Martha Nussbaum komen aan bod in zijn zachte kritiek. Hij lijkt vooral geïnspireerd door Tom Lemaire. Ondertussen kunnen we kennismaken met vele filosofen: Herman De Dijn, Huub Zwart, enz... Enkel het deel over de geneeskunde en de rol van de dokters lijkt recht uit zijn ervaringen te komen. Ik kan dit stuk met mijn eigen kritiek onderschrijven.
In een tijd dat eenstemmig denken hoogtij viert is dit boek een welgekomen afwisseling. Luc Vanneste blijft pleiten voor nuance in het actuele denken. Hij schrijft: “Dit is maar een mening, er zijn er nog andere.” Eerst heb je de indruk dat hij kriskras over alles heen vliegt, maar er is achteraf structuur terug te vinden.
Rudolf Boehm blijft zijn leermeester. Willy Coolsaet heeft zich vooral over de vraag gebogen of we gelukkig zijn met het eventuele latere leven. Zijn antwoord is duidelijk: beter niet. Vanneste denkt dit ook, maar hij zegt: “Wij kiezen voor het leven, niet voor de dood.” Hij kiest voor het goede leven.
Lieven Vanhoutte
Meer van Lieven Vanhoutte
Lieven Vanhoutte