Ann De Bisschop
Edgard Eeckman
Non-fictie
  • 89 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

14 april 2025 Team AI - Efficiënter, slimmer én fijner werken met artificiële intelligentie
Ik schreef al eerder een recensie rond artificiële intelligentie, namelijk van het boek ‘Co-intelligentie, slimmere werken met AI’ door Etten Mollick. Dat boek richt zich tot de individuele gebruiker in het algemeen van artificiële intelligentie. Het boek van Ann De Bisschop, ‘Team AI, efficiënter, slimmer én fijner werken met artificiële intelligentie’, richt zich tot organisaties.
Elk boek rond artificiële intelligentie is zoals de auteur het zelf noemt een timestamp omdat artificiële intelligentie heel snel evolueert. Het boek blijft echter interessant omdat het een aantal grondbedenkingen geeft die organisaties en beleidsmakers kunnen aanzetten om over het inzetten van artificiële intelligentie binnen hun organisaties na te denken.
Na een inleiding komen in verschillende hoofdstukken ‘De opkomst van AI op de werkplek‘ aan bod, ‘AI en de generatieverschillen’, ‘AI en de arbeidsmarkt’, ‘AI en de bedrijfscultuur’, ‘AI en welzijn en werkgeluk’, ‘AI en leiderschap’, ‘De toekomst van AI op de werkplek’. Het boek sluit af met tien belangrijkste takeaways. Het boek is geschreven in een directe stijl en elk hoofdstuk sluit af met hoe je de inzichten kunt toepassen in je organisatie en soms met een AI-alert. Het boek is ook doorspekt met korte getuigenissen van ervaringsdeskundigen met AI. Bij het begin en het einde van het boek, kan je een test doen: hoe vertrouwd ben je met AI? Je kan zelf vaststellen of je visie na het lezen van het boek veranderd is en het zet aan tot reflectie.
Een aandachtspunt: het is geen boek dat een bespreking biedt van alle mogelijke voorbeelden van concrete toepassingen, waardoor je weet wat er op vlak van artificiële intelligentie allemaal op de markt is. Dat is overigens verstandig, want dan zou het op korte tijd gedateerd zijn. Maar het gaat wel in op alle mogelijke gebruiksmogelijkheden. In het hoofdstuk over de werkplek bijvoorbeeld gaat het om de toepassingen op vlak van administratie, analytische taken, creatieve taken, informatie vinden, vergaderingen samenvatten, en planning. In elk van die domeinen is AI voor de auteur een copiloot: AI en de mens zijn complementair.
AI als bondgenoot
Dat artificiële intelligentie niet zomaar een nieuwe digitale technologie is die een bedrijf toepast, maar dat er goed moet over nagedacht worden hoe het wordt toegepast door wie en op welke manier, komt ruim aan bod in het hoofdstuk over de bedrijfscultuur. Het boek geeft bijvoorbeeld zeven tips voor succesvolle cultuurtransformatie.
In het hoofdstuk ‘Welzijn en werkgeluk’ komt het aspect eenzaamheid op het werk aan bod. Iets dat op verschillende manieren kan geuit worden en waarvan de symptomen variëren per persoon. Medewerkers kunnen zich geïsoleerd voelen. Daarop inspelen is een manier om een onderscheid te maken tussen de mens en de technologie en dit vanuit de oprechte intentie met elkaar te connecteren. In het hoofdstuk over welzijn & werkgeluk en artificiële intelligentie benadrukt de auteur dat artificiële intelligentie een waardevolle bondgenoot kan zijn in plaats van een concurrent of een bedreiging. AI kan ervoor zorgen dat er weer tijdswinst ontstaat, maar de vraag is of die tijdswinst weer wordt opgevuld door nieuw werk of zal leiden tot meer vrije tijd. Valkuilen en uitdagingen worden vermeld.
AI vraagt andersoortig leiderschap
AI stelt ook leiderschap in vraag. Ja, je kan weer streven naar nog hogere productiviteit, maar je kan ook proberen om dankzij AI organisaties weer meer menselijk te maken. De komst van AI vraagt om een nieuw type leider, die uitblinkt in vijf aspecten: motivatiegericht leiderschap, organisatiegericht, resultaatgericht, mensgericht en veranderingsgericht leiderschap.
In het hoofdstuk over de toekomst van AI op de werkplek gaat de auteur niet voorbij aan de risico's, zoals de impact van AI op het klimaat, AI als partner in crime en ethische kwesties. Maar ook de positieve werking van AI komt aan bod, hoe AI mensenlevens redt bijvoorbeeld.
AI is meer dan een tool. AI verdient een goed boek voor wie het beleidsmatig en bedacht wil toepassen in de organisatie. Dat is Team AI.

Edgard Eeckman
Ann De Bisschop
Edgard Eeckman
Non-fictie
Edgard Eeckman is voorzitter van de vzw Patient Empowerment. Hij behaalde een doctoraat in de media- en communicatiestudies. Hij is gast-professor en publiceerde boeken over communicatie, communicatie in de zorg en patient empowerment. Edgard schrijft ook fictie en is creatief actief.
Websites:
www.edgard.be
www.patientempowerment.be
_Edgard Eeckman Lid van de humanistische denktank Kwintessens
Meer van Edgard Eeckman

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies