Tina Rahimy
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 2081 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

24 september 2019 Verborgen verhalen. Over leermeesters en inspiratoren
De titel van het boekje is een beetje misleidend: Tina Rahimy schrijft over zichzelf en de verschillende vragen die een lerares zich stelt wanneer zij voor het eerst voor een klas staat.
Wat ze schrijft is bewonderenswaardig en inspirerend voor beginnende leraars bij ons. Maar je moet wel openstaan voor een kronkelend verhaal: het verhaal van een startende lerares in Rotterdam.
_Onderwijs kan de wereld veranderen
Dit boekje sluit aan bij de ideeën van grote denkers die onderzoeken wat je zélf kan doen om de wereld te verbeteren. Meestal komen die uit bij de belangrijke opdracht van het onderwijs om de persoonlijke emancipatie te bevorderen. Maar dit is geen eenvoudige opdracht, en het boekje loodst de lezer een beetje kriskras doorheen alle hindernissen die een leraar op zijn pad kan tegenkomen.
Na de begripsomschrijving van de “verhalenverteller” wordt de doelgroep voorgesteld waaraan lesgegeven wordt. Meteen maken we kennis met Joram, de vragensteller in het boek. Deze balorige leerling houdt de schrijfster een spiegel voor en neemt de lezer mee in het verhaal. Maar ooit speelde de schrijfster zélf de rol van Joram, tijdens haar eigen schoolcarrière, waarbij ze de legitimiteit en de autoriteit van de leraar voor de klas in twijfel trok.
Het volgende lerarenpersonage in het boek voert een harde strijd tegen de directie van de school, met als doel haar eigenheid en haar inzet in de school niet te verliezen. In dit duel wordt ook een rol aan de collega’s toebedeeld, maar dit onderdeel wordt niet uitgewerkt: het hoofdpersonage blijft een individu, amper lid van een groep.
Tenslotte onthuld de schrijfster haar filosofische inspiratie: Hannah Arendt. Dit deeltje zet ertoe aan om eens boek van Hannah Arendt te lezen over de opdracht van het onderwijs. En daarmee is de cirkel weer rond.
Tina Rahimy
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies