Philipp Blom
Michel Ackaert
Non-fictie
  • 1554 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 september 2019 Een Italiaanse reis. Een zoektocht naar de herkomst van mijn viool
Philipp Blom, schrijver èn historicus èn middelmatig musicus vertelt een boeiend verhaal. Hij maakte ooit de keuze tussen schrijver worden of violist worden. Gedurende een bewogen stuk van zijn leven is hij plots in het bezit van een prachtig stukje vakmanschap, een viool.
Deze viool is drie eeuwen oud en de herkomst van het instrument wordt voor hem een obsessie . Hij start een zoektocht naar de maker, de stijl en zelfs de samenstelling van dit meesterwerk.

Voortdurend beschrijft hij in deze uitgave de afwerking, de houtsoorten, de lak, de foutjes en de kenmerken waaruit moet blijken door wie en waar er aan gewerkt is. Zelfs de vraag naar het hoe en door wie er later gerestaureerd is, fascineert hem.
De school van Amati? Het stadje Füssen in de Allgäu? Of was het uiteindelijk een arme jonge Duitse immigrant die ergens in het decadente Venetië onder de hoede van een echte meester het instrument samenstelde en er zijn eigen stijl aan toevoegde? Dit alles houdt Blom bezig. De vermoedelijke maker krijgt zelfs een fictieve naam: Hanns.

Doorheen deze zoektocht maakt de schrijver zijsprongen naar zijn privéleven (een ellendige periode in Parijs), maar voorál verhaalt hij met veel liefde over zijn passie voor muziek en de grote componisten. Meteen krijgt de lezer er ook een flink stuk geschiedenis bij.
Blom beschrijft de Dertigjarige Oorlog, de pestepidemieën, de ontvolkte en verpauperde steden, de danse macabre, de castraten en het wereldrijk Venetië dat langzaam in elkaar klapt. Dit alles ten spijt is de rode draad in het boek toch steeds de viool die eigenlijk nooit haar geheim en afkomst prijsgeeft. Michel Ackaert
Specialisten, zelfverklaarde muziekhistorici: niemand slaagt er echt in om het juiste antwoord te geven op de vele vragen van Philipp Blom.
Moet je zelf dit instrument bespelen en beheersen om deze zoektocht te smaken en de uitweidingen ten gronde te begrijpen? Neen, maar het boek zal iedere musicus zeker boeien. Plots besef je ook dat er nog méér is in de wereld van de onschatbare violen dan Stradivarius.
Als zoon van een vader die enkele instrumenten bespeelde, maar zélf totaal onkundig in composities, muziekstukken of muziekinstrumenten, heb ik er toch - met dat beetje extra inspanning - van genoten. En iedere violist, talentvol of niet, moet dit werk simpelweg in zijn boekenkast hebben.
Philipp Blom
Michel Ackaert
Non-fictie
Michel Ackaert (1957) was cipier in de gevangenis van Brugge. Publiceerde reisverslagen, opiniestukken, recensies en een boek over menswaardige detentie ‘Seks in de gevangenis’.
_Michel Ackaert Recensent, reiziger, vrijwilliger en cultuurfanaat
Meer van Michel Ackaert

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies