Eric Rinckhout
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 1599 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

18 november 2021 Roger Raveel. Het mysterie van het alledaagse.
Er zijn reeds heel wat Roger Raveel kunstboeken op de markt. Is dit een uitzonderlijke uitgave ? Ja en neen. Met zijn hardcover, de korte inleiding en de verzorgde druk een boek om aan te bevelen. Toch is er een aspect van het leven en de loopbaan van Roger Raveel te kort: zijn contestataire kant. Jammer.
De landmeter van het verkavelde paradijs.
Eric Rinckhout was 25 jaar de De Morgenjournalist over kunst en cultuur. Hij komt dus niet onbeslagen op het ijs. Hij stelt vast dat Roger Raveel geen internationale doorbraak kende en vooral in Nederland en België bekendheid en waardering oogstte. Volgens Eric Rinckhout omdat hij zo verankerd was in Machelen-aan-de-Leie. Maar wellicht nog meer omdat Roger Raveel koppig zijn eigen weg zocht zonder aansluiting bij een groep of een beweging. De groep La Releve bij de start van zijn schildersloopbaan was een uitzondering. Hij had ook geen curator of een bekende galerist die zijn werken in het buitenland aan de man bracht. De manier waarop de kunstenwereld draaide was niet aan Roger Raveel besteedt. Roger Raveel was een eenvoudig man, hij leefde dicht bij de natuur.
Actie
Wat in het overzicht in  dit boek ontbreekt zijn de acties die Roger Raveel ondernam. Zo organiseerde hij in Nederland een optocht met witte plakkaten als hommage aan de schilderijenoptocht. In Brugge voerde Roger Raveel een actie voor de zwanen met een vlot en in Machelen aan de Leie organiseerde hij acties tegen het rechttrekken van de Leie. Maar het boek geeft wel een mooi inzicht in de artistieke evolutie die Raveel doormaakte. De vermenging van de symboolbeelden en het realisme zijn een waterkenmerk van Raveel, waarvoor hij postuum toch de erkening krijgt die hij verdient.

Zoals het werk van Raveel: een mooi boek. Je krijgt er een optimistische boost door.

Lieven Vanhoutte
Eric Rinckhout
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies