Angela Saini
Veerle Deconinck
Non-fictie
  • 1481 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 mei 2021 Inferieur
Dit boek verscheen eerder onder de (sub)titel ´Hoe kennis over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen´.
Oorspronkelijk is het verschenen onder de titel ´Inferior. How Science Got Woman Wrong and the New research That’s Rewriting the story´ bij 4th Estate , een imprint van HarperCollins Publishers.

Angela Saini is wetenschapsjournalist voor BBC-radio, ze had ook publicaties in New Scientist, Marie Claire en The Economist.

Meer info over haar op haar website.
Het boek gaat eigenlijk over hoe de wetenschap over vrouwen schrijft, over het (al dan niet) toelaten van vrouwen tot wetenschappelijke instituten, universiteiten en verenigingen. Het handelt ook over de onderzoeken en resultaten van vrouwelijke wetenschappers die bepaalde jarenlange aannames en vroegere onderzoeken proberen te weerleggen en over de kwestie hoe vrouwelijke wetenschappers en auteurs voortdurend gedwarsboomd worden als ze vaststellen dat bepaalde onderzoeken niet kunnen gereproduceerd worden of wanneer de resultaten ervan verschillen van de oorspronkelijke.

Ook Darwin bleek hierin kind van zijn tijd: hij antwoordde in een brief aan een feministe dat het bewezen was dat vrouwen intellectueel inferieur waren. Na hem volgen nog talrijke andere mannelijke wetenschappers die vrouwen wandelen stuurden met hun onderzoek.
Honderden onderzoeken passeren de revue, zo bijvoorbeeld:

·         de verschillende werking van geneesmiddelen op mannen en vrouwen

·         waarom vrouwen gemiddeld langer leven

·         de rol van de geslachtshormonen, partnerkeuze bij dieren en mensen

·         zijn jongens beter in wiskunde?

·         De keuze van ‘jongens’- of ‘meisjes’speelgoed

·         verschillen de hersenen van mannen en vrouwen?

·         “vullen” mannen en vrouwen elkaar aan?

·         linker– en rechter hersenhelft

·         vrouwen– en mannenrollen bij ‘jagers-verzamelaars’ en bonobo’s, …
Er is dan ook een indrukwekkende literatuurlijst van 18 pagina’s (het boek zelf telt 275 pagina’s) in de uitgave opgenomen.
Dit is een heel bevattelijk geschreven boek, zonder vakjargon - ook al gaat het over wetenschappelijke onderzoeken in verschillende disciplines.

Het gaat ook nooit vervelen: dit werk is heel gevarieerd omdat het zowel de menswetenschappen zoals pedagogie, geschiedenis, antropologie, psychologie bespreekt als de exacte wetenschappen zoals biologie of geneeskunde.

Het boek is eigenlijk beknopt in verhouding tot zijn interessante inhoud. Met 300 pagina’s beperkt de auteur zich bij elk verhaal, onderzoek, tot het essentiële: dat wat elk onderzoek beweert en met welk ander onderzoek dit wordt weerlegd, tot wàt juist maakt dat onderzoeken van vrouwen vaker worden afgewezen, onbesproken blijven, niet gepubliceerd worden.

Ik heb het graag gelezen, het is een eyeopener. Zeker voor mensen die nog maar weinig betrokken werden bij wetenschappelijk onderzoek.
Angela Saini
Veerle Deconinck
Non-fictie
recensent
_Veerle Deconinck recensent
Meer van Veerle Deconinck

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies