Jean-Pierre Adam, Marc Cools
Marc De Bock
Non-fictie
  • 1551 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

10 februari 2022 De bendes achter de Bende. Misdaad kent geen grenzen.
De Belgische criminele geschiedenis kent en kende heel wat cold cases of onopgeloste misdrijven. De vruchteloze zoektocht naar de identificatie van de Bende van Nijvel is daarvan een uitstekend en schrijnend voorbeeld. Over dit dossier is reeds veel inkt gevloeid maar dit boek van Jean-Pierre Adam, voormalig onderzoeker in onder meer de zaak Dutroux en commissaris bij de gerechtelijke politie van Neufchâteau, werpt een geheel nieuw licht in de duisternis.
Inderdaad, totaal in strijd met het grote complot dat volgens sommigen aan de basis ligt van de gruwelijke feiten, bewandelt de auteur een nooit eerder onderzochte piste die naar enkele zeer gevaarlijke antisociale daders leidt. Gebaseerd op vaststaande feiten en gestaafd met officiële documenten, zodat het boek kan vergeleken worden met een zeer lang proces-verbaal. Volgens Adam zijn extreemrechts, de Rijkswacht, de destabilisering van de staat en alle daarmee gepaard gaande veronderstellingen pure verzinsels. Hij beschouwt het dossier van de Bende van Nijvel dan ook als een criminele zaak en niets anders.
Het verhaal begint met de moord op Michel Piro, een restauranthouder uit Charleroi, die op het punt stond belangrijke onthullingen te doen over de zaak Dutroux. Adam raadpleegt microfiches en processen-verbaal, stelt tijdlijnen op en maakt rapporten voor zijn superieuren. Zijn lijst van de bendeleden krijgt stilaan vorm en hij linkt een reeks feiten aan een aantal Franse gangsters en hun kompanen. Meer zelfs, hij ontdekt dat er een frappant onderling verband bestaat tussen verschillende geweldplegingen, niet zelden dankzij het ballistisch onderzoek van de wapendeskundigen.
Adam biedt ook een mogelijke verklaring voor de onderbreking tussen twee periodes van aanslagen en voor het feit dat er geen nieuwe overvallen volgden na die van Aalst op 9 november 1985. Hij verklaart eveneens waarom de onderzoekscel destijds niets ondernam en tot op de dag van vandaag niet tot de actie overgaat. Aan het einde van dit boeiende en spraakmakende boek legt Jean-Pierre Adam uit wat naar zijn mening bij meerdere personen die in het dossier voorkomen, hetzij als verdachte, hetzij als dader of slachtoffer, een doorslaggevende rol heeft gespeeld. Hij verrast de lezer met een eenvoudige maar sterk onderbouwde conclusie. Toch blijft het wachten tot het deksel van deze stinkende en met bloed besmeurde put helemaal wordt gelicht zodat de volledige waarheid over de Bende van Nijvel na al die jaren officieel kan ontsnappen…

Marc De Bock
Jean-Pierre Adam, Marc Cools
Marc De Bock
Non-fictie
-
_Marc De Bock - Recensent
Meer van Marc De Bock

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies