Whitney Goodman
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 1407 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 maart 2022 Giftige positiviteit. Hoe je omgaat met lastige situaties en gevoelens in een wereld die negativiteit wil uitbannen.
Dit boek is geschreven door een psychotherapeut op basis van haar ervaringen. Het is een Amerikaans boek in vertaling. Om het boek goed te kunnen vatten mag je de Amerikaanse context van de middenklasse niet uit het oog verliezen. Psychotherapie is voor die bevolkingsgroep een aanvaard middel om problemen aan te pakken. Sociale media zijn het belangrijkste communicatiemiddel. Godsdienst is alomtegenwoordig.
Schone schijn
Whitney Goodman wil vanuit haar praktijk het beeld van de gelukkige man en vrouw doorprikken. Het leven is geen aaneenschakeling van gelukkige momenten en successen: meestal is er een keerzijde van verdriet, ziekte en relatieproblemen. Maar toch willen we de schijn ophouden en posten we op Instagram en Facebook foto’s van lachende en gelukkige mensen. Daarop krijgen we veel likes. Die ongebreidelde positiviteit verhindert een klare kijk op onze individuele problemen. Tot er iets knapt vanbinnen en we in negativiteit en ziekte belanden.
Het is je eigen schuld
Bij het verlies van je job zal de werkgever maar al te graag hebben dat je de schuld bij jezelf legt. Of je ontslag niet als een probleem ziet, maar als een opportuniteit om nieuwe wegen op te stappen en niet vast te roesten in bestaande patronen. Dit is echt wel Amerikaans, waar het verlies van een job uitdraait op een individuele kans. Door de perceptie dat het verlies van een job je eigen individuele verantwoordelijkheid is, ga je helemaal voorbij aan het fenomeen van de werkloosheid en de diepe trauma’s dat dit bij mensen veroorzaakt. In een dergelijke samenleving is de marge voor kritiek praktisch onbestaand of afwezig. Het doet me denken aan de song: “Always look at the bright side of life” uit de film Life of Brian van Monty Phyton. Terwijl je aan een kruis hangt en aan het sterven bent een opgewekt liedje zingen.
Tips om giftige positiviteit te herkennen
Whitney Goodman eindigt met een lijstje om negatieve positiviteit om te zetten in  behulpzame positiviteit. Het grenst een beetje aan naïviteit, tussen alle fakeberichten, trollen en het misbruik van   goedgelovige zielen op internet. Maar het is wel een waarschuwing: als je meegaat in de stroom ben je voer voor de psychiater.

Lieven Vanhoutte
Whitney Goodman
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies