Yusra Mardini
Erlinde De Brouwer
Non-fictie
  • 3030 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

10 januari 2019 Vlinderslag. Van vluchteling tot olympisch zwemmer.
Dit boek is geen klassiek verhaal over migratie, maar geeft via een uniek persoonlijk verhaal stof om na te denken over de migratieproblematiek.
De Syrische jonge dame in het boek, Yusra Mardini, ontvlucht samen met haar oudere zus haar land in 2015. Aan de Turkse kust stapt ze in een kleine rubberboot vol vluchtelingen die op weg is naar Griekenland. Na een kwartier begeeft de motor het en dreigt de boot te zinken. De ervaren zwemsters Yusra en haar zus springen overboord en trekken de overvolle boot drieënhalf uur lang door het open water, tot ze aankomen op het strand van het Griekse eiland Lesbos. Alle opvarenden hebben het gered…

Dit boek is het verhaal van de jonge vrouw Yusra die haar reis begon in het geteisterde Damascus en die via een levensgevaarlijke route door Europa uiteindelijk Berlijn bereikte.
Het boek is vlot geschreven en stemt tot nadenken over de situatie van de vluchtelingen. De motivatie van deze mensen komt ruim aan bod. Maar wat ik als kritische lezer mis, is de rol van de mensensmokkelaars. Dit aspect wordt amper aangehaald. Wie zijn deze mensen en hoe komt het dat de vluchtelingen zo gemakkelijk in contact komen met de mensensmokkelaars?
Daarentegen wordt het leven van Yusra in Syrië goed beschreven.
Bovendien weet Yusra met haar verhaal de cultuurverschillen duidelijk te maken tussen haar thuisland en het nieuwe verblijfsland. Dit is duidelijk de meerwaarde van dit boek. Zo heeft Yusra zichtbaar veel moeite met het ontvangen van directe hulp en de manier waarop ze haar droom kan verwezenlijken…. Erlinde De Brouwer
Deze uitgave brengt dus niet het klassieke verhaal van de hedendaagse vluchteling. Yusra besluit als zwemster om (toch) deel te nemen aan de Olympische Spelen, zodat ze haar verhaal kan vertellen. Maar bovenal om de vluchtelingen een stem te geven. Dit aspect maakt haar verhaal uniek.
We kennen allemaal de verschrikkelijke oorlogsbeelden van dit land. Maar de impact die dit effectief heeft op het dagelijkse leven van elke Syriër, is indrukwekkend.

Kortom: eigenlijk een boek dat iedere Europeaan dient te lezen om erover na te denken.
Yusra Mardini
Erlinde De Brouwer
Non-fictie
recensent
_Erlinde De Brouwer recensent
Meer van Erlinde De Brouwer

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies