Renate Dorrestein
Erlinde De Brouwer
fictie
  • 2516 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 november 2018 De moeder de vrouw
Voor schrijfster Renate Dorrestein speelt het moederschap in al zijn verschijningsvormen een belangrijke rol. Dit boek, ´De moeder de vrouw´, bevat twee van haar succesvolle romans: ´Ontaarde moeders´ en ´Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor´.
In de roman ´Ontaarde moeders´ zijn 4 generaties moeders en dochters vervat. De moeders in dit boek (Moeder, Meijken en Bonnie) hebben ieder hun achtergrond en zijn met elkaar opgesloten via een geheim…. De Moeder van Meijken verdoezelt de zwangerschap van haar verkrachtte dochter. Meijken kan haar rol als moeder niet vervullen voor Bonnie omdat het niet bekend is dat zij een dochter heeft. Op haar beurt laat Bonnie haar dochter in de steek omdat een kind niet past in haar professioneel leven.
Het verhaal is origineel maar erg gecompliceerd. De stijl is eenvoudig en toch aangrijpend om te lezen en om over na te denken. Het is een leerrijk werk over verstoorde moeder-dochter relaties en zet aan tot reflectie. Het open einde benadrukt evenwel dat er uiteindelijk niets verandert…
In ´Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor´ krijgt de moeder van de 50-jarige Heleen een herseninfarct. De weergave van dit ziektebeeld wordt door de schrijfster zeer goed weergegeven in de dialogen. Dit levert zeer confronterende maar waarheidsgetrouwe leesstof aan.
Een belangrijk thema in dit boek is de moeizame relatie tussen moeder en dochter. Heleen moet plots de zorg opnemen voor haar moeder waarmee ze eigenlijk nooit een goede relatie had. Ze zoekt naar een goed verzorgingstehuis, maar voelt zich ondertussen schuldig om haar moeder zo te behandelen. Ook de relatie tussen Heleen en haar dochter Lizzy komt hier op de voorgrond te staan.
Het tweede belangrijke thema is de “overgangsproblematiek” waar iedere vrouw mee te maken krijgt. De titel geeft eigenlijk mooi het gevoel aan van Heleen: ze zit tussen haar kinderen en haar dementerende moeder in. Ze merkt dat haar lichaam aftakelt en is bang dat haar man haar daardoor niet meer aantrekkelijk vindt. Gaat haar man de laatste tijd vreemd? En hoe moet ze haar dochter Lizzy beschermen tegen de gevaren van het leven?
Daarnaast speelt ook nog het leven met een schuldgevoel een belangrijke rol in het verhaal. Hoewel Heleen de zorg voor haar moeder op zich neemt, heeft ze toch het gevoel toch tekort te schieten.Daarnaast speelt ook nog het leven met een schuldgevoel een belangrijke rol in het verhaal. Hoewel Heleen de zorg voor haar moeder op zich neemt, heeft ze toch het gevoel toch tekort te schieten.
Renate Dorrestein
Erlinde De Brouwer
fictie
recensent
_Erlinde De Brouwer recensent
Meer van Erlinde De Brouwer

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies