Dries Deweer & Steven van Hecke
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 3077 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 januari 2019 De mens centraal. Essays over het personalisme vandaag en morgen.
Een Tjevenstreek. Zo noem ik de titel van dit boek. De vlag dekt helemaal de lading niet. Het gaat over de geschiedenis, de toekomst en het heden van de ideologie van de christendemocratische partij: vandaag CD&V, gisteren CVP.
In dit boek draven alle coryfeeën van de christendemocratie met een tekstje op in een of ander hoofdstuk. Dat Jos Geysels ook tot dit gezelschap behoort, is jammer voor hem.
De definitie van het personalisme blijft een wazig, breed begrip waarmee je vele kanten op kan. Het is een beetje aangepast aan onze tijd. Personalisme is een levenswijze waarbij de persoon uniek is, verbonden met anderen en spiritueel is.

In het verleden zou dit niet alleen de basisideologie van de CVP gevormd hebben, maar ook van de Nederlandse Partij van de Arbeid en de Belgische Werkliedenpartij met Hendrik De Man.

Het begrippenkader blijft dus onduidelijk. Is dit een ideologie of een methode? Er wordt zelfs gesproken van levenskunst.
_Het personalisme in de praktijk
In deze boekpagina’s krijgen we een overzicht van de thema’s en terreinen waar de christendemocratie zijn politieke doelstellingen in beleid wil omzetten: onderwijs, economie, gezondheidszorg.

De grote namen worden een na een opgevoerd: Mieke Van Hecke, Geert Noels en Jos Geysels.

Het besluit komt van Paul Ricoeur waarbij de Franse president Macron als de toekomst van Europa wordt opgevoerd. Ondertussen weten we wel beter: deze vriend van de nieuwe “riches” is intussen door de mand gevallen.
Er is dus veel oude wijn in nieuwe zakken, maar een antwoord op de huidige maatschappelijke problemen ontbreekt. De mens staat dus helemaal niet centraal… En propaganda krijgt geen sterren. Lieven Vanhoutte
Dries Deweer & Steven van Hecke
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies