Hannah Bakxen Roos Hamelink
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1485 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 juni 2022 Amsterdam in 10.000 stappen. Historische wandelingen door de stad.
In 10 wandelingen tussen de 6 en de 8 km kan je Amsterdam verkennen. Ze zijn bedoeld voor degenen die er al lang wonen, voor de kersverse bewoners en voor de toerist in het algemeen. Elke hoofdstuk wordt voorafgegaan door een vaag plannetje met daarop in een zwarte lijn de wandeling. Dat is enkel bedoeld als oriëntatie, zodat je ongeveer weet waar je terecht komt. Je zou er dus niet veel aan hebben, ware het niet dat de twee auteurs in de tekst de route helder uitleggen.
Het zijn geen lussen, maar je bent in een stad, dus is er openbaar vervoer en dat kan je zelf gemakkelijk uitzoeken. Er is evenmin aandacht besteed aan cafés en restaurants om dezelfde reden. Wat we wél vinden is de te volgen route en veel - vooral historische -  uitleg over wat we zien. Uit welke tijd stamt het gebouw? Waarvoor werd het gebouwd? Welke bestemmingen kreeg het intussen? Hoe heet het bruggetje en wat is de mogelijke oorsprong van de naam?
Laten we wandeling nr. 1 als voorbeeld nemen omdat die aan de achterkant van het station begint en wij - Vlamingen - daar meestal arriveren. We vernemen dat Amsterdam officieel bestaat sinds 1275 en wat dat te maken heeft met tolheffing. Natuurlijk was er al veel vroeger sprake van een bewoning, maar Romeinen kwamen we er niet tegen. Dan worden we langs het IJ gestuurd met alweer interessante uitleg over de Schreierstoren. We worden langs één van de laatste middeleeuwse houten huizen geleid en - voor zover we dat al niet wisten - attent gemaakt op wat één vonkje geholpen door een beetje wind, kon doen.
We letten op de scheefstaande huizen en lezen waarom die scheef stonden en staan. De Spinhuissteeg heeft te maken met prostituees die niet ver daarvandaan in de Nes "opereerden". Via de Kalverstraat kom je in het Begijnhof en verder gaat het naar de Herengracht. De vier hoofdgrachten hebben te maken met de val van Antwerpen in 1585 en de instroom van voornamelijk Vlamingen. De auteurs vertellen je hoe en waarom dat zo was. De wandeling eindigt in de Jordaan: hoe ging het er vroeger aan toe en wie wil er nu wonen?

Al ben ik er heel dikwijls geweest, ik zou zó in de trein springen om met dit boek Amsterdam opnieuw te ontdekken.

Gerda Sterk
Hannah Bakxen Roos Hamelink
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies