Rutger Verhoeff
Els Meelker
Non-fictie
  • 3064 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 januari 2019 Laat je niet verpesten. Hoe word je sterker na een pestverleden?
Dit boek is bedoeld voor iedereen die ooit gepest werd en daar littekens aan over heeft gehouden.
De  cover van dit boek is opvallend felgeel met grote rode letters en heeft als ondertitel: “Hoe word je sterker na een pestverleden?”. En op de flaptekst staat letterlijk: “Maar toch is er nog geen behandeling met bewezen resultaat. Tot nu.”

Dit alles schept natuurlijk verwachtingen.
Het boek schetst de ervaringen van bekende en minder bekende Nederlanders en Vlamingen. Het beschrijft uitgebreid de effecten van pesten, zoals de lichamelijke en psychische klachten en hoe het je sociaal leven beïnvloedt. Els Meelker
Daarna is er een kort hoofdstuk gewijd aan therapieën waarvan de schrijver vindt dat die voor hem nutteloos waren.

Het boek eindigt met een opsomming van verschillende oplossingen, die worden samengevat in het laatste hoofdstuk, ‘De ideale behandeling”. Zo’n titel schept opnieuw veel verwachtingen.
_Verwachtingen niet ingelost
Helaas, de verwachtingen worden niet ingelost. Het lezen van andermans ervaringen is altijd zeer boeiend. Maar de schrijver gooit steeds zijn eigen bedenkingen ertussen en dat werkt verwarrend en storend. Ook het overlopen van de persoonlijke mislukte therapieën van de schrijver was, voor mij althans, overbodig.

De oplossingen die worden aangeboden zijn interessant, maar kunnen geen resultaten beloven (zoals de achterflap voorspelt).
Het meest teleurstellende boekdeel is wel ‘de ideale behandeling’. Dit is een opsomming van dooddoeners zoals: acceptatie, relativeren, weerbaarheidstraining en yoga. Niets wereldschokkends dus.
Kortom, dit boek is interessant maar niet vernieuwend. Positief eraan: de getuigenissen van lotgenoten. Deze lezen werkt wel helend.
Ook de succeservaringen beschreven bij de oplossingen zijn boeiend. Maar de schrijver had misschien beter zijn eigen ervaringen niet vermengd met de andere getuigenissen. En die ideale behandeling met bewezen resultaat mag je dus met een korreltje zout nemen.
Rutger Verhoeff
Els Meelker
Non-fictie
recensent
_Els Meelker recensent
Meer van Els Meelker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies