Jonathan van het Reve
Paul Van Aelst
fictie
  • 2047 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 juli 2022 Fidelio leeft nog
Jonathan van het Reve werd geboren in 1983 en is de neef van Gerard van het Reve. Hij was columnist bij Het Parool, Vrij Nederland en de Volkskrant. Sinds 2014 behoort hij tot het schrijversteam van Arjen Lubach voor het VPRO-programma “Zondag met Lubach” en sinds 2022 voor “De avondshow met Arjen Lubach”. In 2019 presenteerde hij zelf het satirische sportprogramma “Makkelijk scoren” voor de VPRO.
Uit die ervaringen bij het televisiewerk put Van het Reve om “Fidelio leeft nog” te schrijven. Een roman die leest als één grote satire, soms komisch, dikwijls tragisch. Hij weet vanaf de eerste pagina de lezer te boeien. Schrijven doet hij enorm vlot met aandacht voor het detail in elke situatie. De gebruikte spreektaal komt nergens gezocht over en is zeer natuurlijk. Hij is enorm sarcastisch en tegelijkertijd uiterst kritisch over de huidige talkshow-cultuur. Door onvoorziene wendingen slaagt hij er in de lezer tot de laatste pagina te boeien. Soms ligt de ontknoping zo voor de hand, maar weet Van het Reve toch door een plotwending ons te verplichten snel verder te lezen.
Dankzij het uitvergroten en de zelfkritiek van de twee protagonisten uit het verhaal – Fidelio en het enige overlevend redactielid – weet hij het boek de nodige diepgang te verlenen. Zonder ook maar ergens moralistisch te zijn, verplicht hij de lezer grondig over de gebeurtenissen na te denken. Het is niet moeilijk de realiteit achter de tekst te vinden. De situaties in het verhaal zijn uiterst geloofwaardig en net daarom zo relevant.
“Fidelio leeft nog” is een humoristisch werk met grote diepgang door zijn kritische beschouwingen over de huidige werkwijze en gebruiken in de mediawereld. Het hele boek door blijft het duidelijk dat Van het Reve zijn onderwerp op een stevig onderbouwde kennis van de TV-cultuur heeft geplaatst. Het is zijn verdienste dat hij nergens die wereld spaart en zijn kritiek weet te verpakken achter soms hilarische gebeurtenissen.

Van het Reve maakt trouwens zelf het statement waarrond het hele boek draait: “Maar aan mensen die zwijgen heb je uiteindelijk niks”.

Paul Van Aelst
Jonathan van het Reve
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies