Lisette Thooft
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 836 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

22 augustus 2022 De hemel in je handen. Hoe je toegang krijgt tot een ruimer bewustzijn.
Lisette Thooft werd geboren op 8 mei 1953 in Den Haag. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Ze was redacteur bij tijdschriften die handelen over aardse spiritualiteit, religieuze zingeving en levenskwaliteit: Onkruid (1992-1998), Genoeg (1998-2004) en VolZin (2004-2010). Als freelance journaliste schrijft ze in spirituele tijdschriften als Happinez, De Verwondering, Koorddansen en The Optimist.
Sinds 1986 schrijft ze talloze boeken over spiritualiteit. In 2022 verschijnt De hemel in je handen. Hierin maakt ze met allerlei psychische hulpmiddelen een reis naar het innerlijke leven en is zo op ontdekkingstocht naar wat er meer kan zijn bij een individueel leven dan de zichtbare buitenkant. Ze is op zoek naar wat je echt denkt in bepaalde situaties. Ontdekken wat er onder het bewustzijn schuilt. Door het onbewuste en het onderbewuste in kaart te brengen, meent ze intenser te kunnen leven.
Thooft verwijst daarbij naar hypnose, zelfhypnose, droomonderzoek, lichaamswerk en andere methoden om in contact te komen met het onderbewuste. Haar doel is het verruimen van het bewustzijn om zo vollediger te gaan leven. Uiteraard komen dan ook mindfulness en meditatie aan bod. Hoofdstukken besteedt ze aan de verklaringen van sprookjes, dromen en orakels. Zelfs MDMA, het werkzame bestanddeel van XTC, wordt door haar gebruikt tijdens de – volgens haar – haar betere spirituele ervaringen.
Hoewel ze vele en zeer uiteenlopende technieken beschrijft, valt er nergens ook maar één kritische opmerkingen te lezen. Integendeel, alles vindt ze nuttig om je bewustzijn te verruimen. Haar geloof in zelfgenezing van psychische problemen is groot en ze propageert intens allerlei nep-behandelingen. Het gevaar is dan ook groot dat mensen met moeilijkheden of personen die op zoek zijn naar zekerheden in hun bestaan, nog verder wegzakken. Als trouwens al haar middeltjes je niet verder helpen, heeft ze nog een wondermiddel achter de hand: “Maar ik (Thooft) heb enorm veel hulp gevonden: hulpmiddelen, hulptroepen en ook hulp van boven (pag. 127)”.
In De hemel in je handen staat niet enkel heel veel onzin, maar dit boek kan minder stabiele mensen om de tuin leiden of zelfs verder doen afglijden. Ik weet dat er mensen zijn die geloven wat er in dit boek geschreven staat. Waarschijnlijk zullen zij nog gelukkig worden bij het lezen en vast nog meer overtuigd worden van het gelijk van deze ongerijmdheden. Het is evenwel niet moeilijk om met een klein beetje kritische zin dit gezwets te doorprikken.

Paul Van Aelst
Lisette Thooft
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies