Alex Rowson
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 745 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 november 2022 De jonge Alexander. De wording van Alexander de Grote.
Het boek begint met het openen van een grafkamer. Is dit het graf van koning Filippos, vader van Alexander? Van hieruit reconstrueert Alex Rowson aan de hand van recente archeologische vondsten het verhaal van de jonge Alexander, die later de Alexander de Grote zal worden.
In deel 1 verhaalt Rowson over de jeugd van prins Alexander en dit loopt van 356 tot 336 voor het begin van onze tijdrekening. Deel 2 handelt over zijn eerste jaren als koning, van 336 tot 323 voor onze tijdrekening. De ondertitel van het boek “De wording van Alexander de Grote” omschrijft best de inhoud. Het is de totale reconstructie van de eerste twee decennia van het leven van Alexander. Rowson reconstrueert het verhaal van de vormende jaren van de zoon van Filippos. In de eerste hoofdstukken komt trouwens vooral koning Filippos aan bod. Het gaat over de stormachtige relatie tussen de ouders van Alexander, koning Filippos en prinses Olympia. Verder wordt zijn strenge militaire opleiding uitvoerig belicht en zijn opvoeding door Aristoteles. Het is hier dat het fundament ontstaat voor zijn latere, ontembare ambitie.
Zijn hele leven zou hij onder invloed blijven van zijn moeder en achtervolgd worden door de nagedachtenis van zijn roemrijke vader. Hij wou ten koste van alles zijn vader overtreffen. Waar deze de eenmaking op het Europese vasteland had verwezenlijkt, richtte Alexander zijn blik naar het oosten. Hij erfde een bijzonder goed georganiseerd leger en voerde dat tot aan de oevers van de Indus.
Zo heeft dit boek eigenlijk twee hoofdpersonages: Alexander de Grote, waar alles om draait en Filippos, koning en vooral krijgsheer van Macedonië. In het boek gaat het niet enkel over de veroveringstochten, maar ook over de gangbare culturele gebruiken en de relaties tussen de volkeren en stadstaten. De meest recente archeologische vondsten krijgen in het tijdsbestek hun plaats.
Het boek is geschreven als een roman over een jonge kerel die zijn weg in de wereld zoekt. Het is geen droge opsomming van de feiten geworden, maar het levensverhaal van een uiterst boeiende man. Het is vlot geschreven waardoor het ondanks alle Griekse namen gemakkelijk leest. Hoewel het verhaal toch wel grotendeels bekend is, blijft het tot op het einde boeien. De auteur maakt duidelijk dat Alexander naast het krijgsgewoel steeds geïnteresseerd is gebleven in filosofie, met Aristoteles als zijn grote leermeester. Daarnaast was Alexander erg begaan met zijn imago. Naast krijgsheer voelde hij zich vooral de zoon van een god. Toch slaagde hij er niet in de Macedonische en Perzische gewoonten te verenigen.
Het is verrijkend aan het boek dat de auteur nog een epiloog heeft verzorgd waarin in het kort over de jaren van zijn veroveringen in Azië, over zijn dood en de tijd na zijn dood wordt verteld. In het glossarium krijg je een korte uitleg over de belangrijkste mensen, volkeren en plaatsen die in het boek voorkomen. Het register is uitgebreid en het boek bevat niet minder dan 84 pagina’s aan noten. De kaartjes die in het boek zijn opgenomen, zijn zeer nuttig om de gebeurtenissen toch enigszins te situeren.
Het werk is een luxe uitvoering met hard kaft en een aangename bladspiegel om lezen. De acht pagina’s met kleurfoto’s midden in het boek vormen een mooi extraatje.

Enig minpunt aan het werk is de slordige Nederlandse vertaling waardoor er erg geforceerde zinnen ontstaan en er is zelfs een storende fout in de jaaraanduiding over het hoofd gezien.

Voor wie interesse heeft in de figuur van Alexander de Grote of in deze periode van de geschiedenis in het algemeen, heeft met dit boek aangename leesuren voor de boeg.

Paul Van Aelst
Vertalers: Maarten van der Werf, Sjaak de Jong
Alex Rowson
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies