Harry De Paepe en Erik De keersmaecker
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1467 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 november 2022 Haunted. Over geesten en spoken in Groot-Brittannië.
"Als vriend en liefhebber van het Britse spook beveel ik het boek aan", zo luidt het in de inleiding van Benno Barnard, waarmee de toon gezet is.
Hoofdstuk 1 duikt in de wereld van literatuur, theater en film. Shakespeare laat geesten deelnemen in de intrige, Conan Doyle schiep de uiterst rationele Sherlock Holmes, maar geloofde zelf dat men via een medium in gesprek kon gaan met geesten.
In het radioprogramma "The War of the Worlds" in 1938 deed Orson Welles Amerikanen op de vlucht slaan eer de Marsbewoners zouden landen. De BBC deed het niet "dunnetjes" over met Night Watch in 1992, maar eerder meesterlijk angstaanjagend goed. Onder de voorbeelden van bekende mensen die vandaag ook nog geloven in verschijningen die door de muren kunnen lopen, komen we o.a. Sting tegen. De Harry Potter-boeken wemelen ervan, maar de auteur zegt niet in tovenarij te geloven.
De wereld van spoken
Ghost hunting is populair in Britain en in de States. Mensen met deze hobby spitsen zich toe op het bewijzen dat ze niet bestaan. Ze geven het bestaan enkel toe als de bewijzen zich ophopen. Daartoe hebben ze hulpmiddelen ter beschikking: digitale opnameapparatuur, infrarood camera's om "orbs" te observeren, Ouija-borden...
Er zijn ghosthunters die wereldberoemd zijn geworden. Er zijn clubs en verenigingen waar men - veelal goedgemutst en met de nodige droge humor - enthousiast spookverhalen deelt die men zelf beleefd heeft of die zijn verteld door iemand die ze goed kennen.
Er zijn tientallen soorten spoken. We kennen misschien de klopgeesten, maar de auteurs introduceren er veel méér en gaan na waar die optreden en waarom.
Spoken van gewicht
Omdat spoken en oude kastelen een nauwe band schijnen te hebben, zijn er veel van hen verbonden aan de Britse adel. Churchill voerde ooit een conversatie met de geest van zijn overleden vader, wat hij beschreef in een kortverhaal.  En ook Lady Diana heeft haar eigen rondwarende geest. In het dierenrijk zijn het vooral de raven die de binding met de andere wereld tot stand brengen.
Een eiland vol spoken
York lijkt de meest behekste plek te zijn. Allerlei pubs, de bibliotheek, het museum tot en met de kathedraal moeten de invloed van gedoemde figuren ondergaan. De souvenirwinkels spinnen er garen bij.
De auteurs zigzaggen vervolgens door heel het Britse eiland. Van het groene Wales naar de Schotse hooglanden tot in Londen, het spookt letterlijk overal en via de vele verhalen komt de spokerij tot leven.
Pubs en ghosts
Met de geestige titel: "Ober, er zit een spook in mijn bier" opent hoofdstuk 5 de vele spookverhalen die in Britse pubs te rapen zijn. Twee Belgen treden op die twintig jaar geleden een Brigadoon experience hadden (zie boek!) of te veel gedronken hadden.
Het spookt!
Het lijkt een raar idee om een heel boek te wijden aan iets waarin in Vlaanderen maar weinig mensen geloven, maar in Groot-Brittannië is het geloof in allerhande geesten zeer levendig en is het niet iets waarvoor ze zich schamen.
Aangezien de twee schrijvers anglofielen zijn, hadden ze een goede reden om het land nogmaals te bezoeken en onder de aandacht te brengen.
De Paepe is Vlaanderens bekendste anglofiel en hij is historicus. De keersmaecker schreef goede reisgidsen over Kent en Sussex. Hij noemt zichzelf  een kenner van Britse pubs en juist daar spookt het nogal dikwijls!
Geloven de auteurs zelf in spoken? De toon is af en toe ironisch en "zou" en  "zouden" worden veelvuldig gebruikt. Ze relativeren alles in de epiloog, maar geven toe dat de Britse spokengekte in elk geval boeiende verhalen oplevert en een speciale inkijk in de Britse geschiedenis. De droge verteltrant en de dito "Britse" humor maken het een plezier om te lezen.

Het helpt om wat Engels te kennen want er is weinig of geen vertaling.

Geen register, wel een selectieve bibliografie.

Gerda Sterk
Harry De Paepe en Erik De keersmaecker
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies