Jane Wilsher en Andrés Lozano
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 635 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

11 maart 2023 Mijn waanzinnig lichaam
Geen sprookje met een moraal, nee, dit is wetenschap uitgelegd aan kinderen.
Neem een kijkje in je lichaam
Het kleurrijke boek nodigt onmiddellijk uit tot lezen. De twee eerste bladzijden geven een overzicht van wat er op 24 u gebeurt in het lichaam. De getallen zijn natuurlijk voor een kind niet te vatten ("het hart slaat ongeveer 100.000 keer"), maar het zal alleszins een indruk van de overweldigende hoeveelheden krijgen. In 10 hoofdstukken leert het kind méér over wat het dagelijks ziet: de ogen, oren, tanden, enz... Het eerste hoofdstuk is gewijd aan de hersenkracht, dat wat je niet ziet maar wat je gebruikt terwijl je het boek leest. Dit is het moeilijkste hoofdstuk waaruit ook een volwassene iets kan leren.
Hoe een pizza een drol wordt
Natuurlijk gaat het hier over eten en drinken. Op een twee bladzijden grote tekening kunnen we het eten volgen van mond tot dikke darm. Volgende hoofdstukken: ook kinderen weten dat er iets kan mis gaan, dus hoe komt het dat we ziek worden? Wat is een virus en een bacterie? Wat heeft een lichaam nodig? Wat als we toch naar de dokter moeten, wat doet die dan? Wat gebeurt er in het ziekenhuis en in de operatiezaal? Hoe vinden wetenschappers nieuwe geneesmiddelen, m.a.w. wat gebeurt er in het laboratorium?
Baby's en opgroeien
Dit lijkt me een erg nuttig hoofdstuk. In de kaft zit een magische lens die op bepaalde tekeningen gebruikt kan worden. Je ziet ermee wat er achter het rode patroon zit. Het kind ziet een tekening van een moeder in verwachting en kan met de lens het ongeboren kind ondersteboven zien zitten. Het kan ook zien hoe uit zaad- en eicel een baby groeit. Natuurlijk is er niks magisch aan de lens, maar voor een kind is het onweerstaanbaar. Het zal er enthousiast mee aan de slag gaan. Als het kan lezen, dan zijn er nieuwe woorden te ontdekken, die verband houden met dat fascinerende lichaam.
Alle soorten lichamen
"Iedereen is anders en iedereen is speciaal" leert het boek. De afgebeelde mensen zijn van allerlei rassen en kleuren, jong en oud, meisje of jongen, sportief of zittend in een rolstoel met een gitaar op de rug.
Het boek verscheen oorspronkelijk in het Engels. Het werd gemaakt in samenwerking met gespecialiseerde medische consultants en op basis van boeken, video's en online artikels. Een selectie van de bronnen wordt opgesomd en die zijn zonder uitzondering in het Engels.

Gerda Sterk
Oorspronkelijke titel: Marvellous Body
Uitgever: What on Earth Publishing UK
Jane Wilsher en Andrés Lozano
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies