Susie Hodge
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 688 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

11 maart 2023 De kleine geschiedenis van de kunst
Deze inleiding in de geschiedenis van de kunst geeft aan de hand van 50 bekende kunstwerken een overzicht van de kunst. Het boek beschrijft de belangrijkste periodes, stromingen, werken en stijlen, kunstenaars, materialen en technieken. Beknopt en handig, geen encyclopedie maar een goed overzicht om een totaalindruk te krijgen van Lascaux tot vandaag.
Handig maar beperkt
Het formaat( A5) is enerzijds handig, maar anderzijds ook beperkt. De illustraties zijn klein, daar het tekstgedeelte meer ruimte nodig heeft. Zo zijn die zeer klein bij het gedeelte stromingen, thema’s en technieken. Gelukkig worden de werken zichtbaar bij hun bespreking, maar om echt details te zien blijft het formaat beperkt. Want een kunstboek blijft altijd wel een kijkboek. Zoals muziek meteen minder genietbaar wordt als je de hoge tonen weglaat.
De bespreking van de werken
Naast de bespreking van de werken, is er in de rand een beknopte biografie van de kunstenaar én een opsomming van twee of drie andere werken en de musea waar deze zich bevinden. Bij de beknopte bio zijn heel wat vraagtekens te plaatsen. Nemen we Vermeer als voorbeeld: daar vermeldt men dat de kunstenaar bij zijn overlijden op 43-jarige leeftijd heel wat schulden naliet. En men laat na te schrijven dat de oorzaak hiervan de oorlog was, die een algemene verarming veroorzaakte.
De contextualisering van de kunstenaar in zijn tijd ontbreekt een beetje of is te beknopt.

Maar voor de rest een prachtige inleiding en introductie voor de kunstliefhebber.

Lieven Vanhoutte
Susie Hodge
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies