1 december 2022
Een van de goeie – Aflevering 2: Eric Baranyanka
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt. In haar podcastreeks 'Een van de goeie' gaat Nadia Kara in gesprek met acht Belgen met een migratieachtergrond.
In de tweede aflevering van Een van de goeie krijgt Nadia Eric Baranyanka over de vloer. Eric is zanger, muzikant en acteur, is onder andere bekend als frontman van de KetnetBand en werd zo een van de eerste zwarte mensen op Vlaamse televisie.
Lees hier de algemene inleiding tot de reeks.
Eric moest als driejarige Burundi verlaten met zijn zwangere moeder. Hij kwam begin jaren '60 aan in België, waar hij verder werd opgevoed tussen zijn worstelende biologische 'maman' en zijn witte pleegouders. Doorheen zijn jeugd zag hij twee heel verschillende kanten van 'zwart zijn'. In de kleine, gesloten gemeenschap van Lembeek waar zijn Vlaamse 'moeke' een pijler was, was hij 'de zwette', een bijnaam zoals iedereen er eentje had. In de toren in Anderlecht, waar hij met zijn 'maman' woonde, was hij 'ne zwette', een racistische roepnaam doe mensen gebruikten voor Afrikaanse migranten.
In zijn puberteit kreeg hij steeds meer te maken met racisme: de ouders van de meisjes in zijn klas die niet met hem mochten rondhangen, de leerkrachten die hem in zijn gezicht gooiden dat hij terug naar zijn land moest, de uitbaters van danscafés die hem niet binnen lieten omwille van zijn huidskleur.
Doorheen dit proces leerde Eric dat als hij zichzelf wou redden, hij alle kansen moest grijpen die op zijn pad kwamen. Hij begon zijn carrière met kleine rollen, mensen die hem gecast hadden 'omdat hij een andere smoel had', en hij werd snel populair bij kinderen. Zo werd hij gespot door Ketnet en verscheen hij plots op alle Vlaamse schermen als een van de eerste bv's van kleur.
Tegenwoordig speelt Eric zijn voorstelling De Zwette, waarin hij zijn levenservaringen deelt met een divers publiek: zijn manier om bij te dragen aan het debat rond diversiteit.
Nadia en Eric bouwen de brug tussen twee generaties die activisme op een heel andere manier bekijken, omdat hun ervaring gewoon heel anders is. Hoewel millennials en Gen Z'ers tegenwoordig heel geïnformeerd en mondig zijn, mogen we niet vergeten dat andere generaties al veel energie hebben gestoken in het racismedebat, waardoor ze soms ook iets genuanceerder zijn.
Als we vandaag het voorrecht hebben om gesprekken te voeren over dekolonisatie, gemengde identiteiten enzovoort, is het omdat de oudere generaties hun best hebben gedaan om hun kinderen de nodige stabiliteit te geven, en dat wil Nadia in deze aflevering ook benadrukken.
_Een van de goeie – Aflevering 2: Eric Baranyanka
Klik hier om de aflevering via jouw favoriete podcastplatform te beluisteren.
Meer van Nadia Kara