Een van de goeie
Geschreven door Nadia Kara
  • 897 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

5 januari 2023 Een van de goeie – Aflevering 4: Yanis Berrewaerts
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt. In haar podcastreeks 'Een van de goeie' gaat Nadia Kara in gesprek met acht Belgen met een migratieachtergrond.
Met haar podcast Een van de goeie brengt Nadia Kara verhalen van Vlamingen die zoals zij migratieroots hebben en tussen twee culturen opgroeiden. In de vierde aflevering nodigt ze Yanis Berrewaerts uit.
De jonge Antwerpenaar met Marokkaanse roots is bekend voor zijn grafisch werk voor (queer) culturele evenementen, maar ook als drag performer en dj Angel 666. Hij beantwoordt niet echt aan het stereotiepe beeld van de Marokkaanse man, en toch: Yanis draagt zijn identiteit met trots – als Belg, als Marokkaan, als queer persoon, als artist. Hoe moeilijk het soms ook is om die puzzelstukken allemaal te combineren met elkaar.
Lees hier de algemene inleiding tot de reeks.
Kunstenaars gebruiken vaak hun eigen ervaringen en referenties als inspiratie in hun werk. Maar hoe breng je je Marokkaanse cultuur in drag performance, op een persoonlijke en respectvolle manier, ermee rekening houdend dat je als gay man in Marokko illegaal bent? En hoe vind je de connectie met je roots, als je van jongs af aan een Westerse blik werd aangeleerd in je opleiding? En moet je überhaupt inspiratie halen uit je achtergrond – want eerlijk, vragen witte Belgen zich af of ze bier en Vlaamse kunstschilders in hun eigen werk moeten gebruiken? Yanis zit momenteel midden in die zoektocht.
Als mixed personen met een lichte huidskleur zijn zowel Yanis als Nadia wat 'passing' heet: dat betekent dat mensen ze vaak niet herkennen als iemand met een migratieachtergrond omdat hun uiterlijk ambigu is en naar witheid leunt. Uiteraard gaat deze situatie gepaard met bepaalde privileges en minder discriminatie, maar het is een tweesnijdend zwaard, want het maakt de identiteitscrisis dubbel zo hard. Mag ik me Marokkaans voelen, als mijn witte Vlaamse vrienden bruiner zijn dan ik? Mag ik me Vlaams voelen, als mijn moeder geen Nederlands kan? Wie ben je eigenlijk, wanneer je door geen van beide kanten wordt aanvaard?
Yanis en Nadia praten ook over de band met hun ouders, over gênante gesprekken waarbij mensen niet doorhebben dat ze Noord-Afrikaans zijn, en over indirect racisme.
_Een van de goeie – Aflevering 4: Yanis Berrewaerts
Een van de goeie – Aflevering 4: Yanis Berrewaerts (foto © Darwin Cabrera)
Klik hier om de aflevering via jouw favoriete podcastplatform te beluisteren.
Een van de goeie
(Foto © Darwin Cabrera)
_Nadia Kara -
Meer van Nadia Kara

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws