Een van de goeie
Geschreven door Nadia Kara
  • 914 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

13 december 2022 Een van de goeie – Aflevering 3: Safia Zine
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt. In haar podcastreeks 'Een van de goeie' gaat Nadia Kara in gesprek met acht Belgen met een migratieachtergrond.
In de derde aflevering van Een van de goeie nodigt Nadia krullenkapster Safia Zine uit.
Safia is geboren in Marokko, maar ze woont sinds haar vierde levensjaar in Antwerpen. Nieuwe taal, ander weer, nieuwe tradities: op korte tijd moest ze alles opnieuw leren, opdat ze 'een gewoon kindje' kon zijn, zo ver mogelijk verwijderd van de stereotypen die in Vlaanderen met Marokkanen geassocieerd worden. Terwijl ze op school haar best deed om niet op te vallen, was het thuis ook wat moeilijk: haar ouders hielden vast aan wat ze van hun thuisland kenden, en wisten niet goed hoe ze zich moesten aanpassen. Het botste met Safia, die naar hun smaak te Vlaams aan het worden was … dus deed zij haar best om haar ouders niet teleur te stellen: goed presteren op school, hun beslissingen volgen, een goede dochter zijn. Een eenzame weg voor een meisje dat van een jonge leeftijd alles zelf heeft moeten ontdekken, en dat voortdurend tussen beide kanten moest jongleren.
Lees hier de algemene inleiding tot de reeks.
Safia's haar was altijd een van de dingen die haar het meeste stoorden. Ze had krullen en ze was bang voor wat er in beide culturen met krullen wordt geassocieerd – onverzorgd, wild, noem maar op – dus stijlde ze als tiener altijd haar haar. Tot ze het na tien jaar plots beu werd, haar stijltang liet liggen, en zichzelf de uitdaging oplegde om een maand lang haar natuurlijke haar te dragen. Het was een revelatie: ze vond haar bos krullen mooi, en besefte dat wat haar tegenhield om haar haar zo te dragen vooral te maken had met externe oordelen. Op dat moment studeerde ze taal- en letterkunde, maar ze besliste om een andere richting in te slaan. Iets waarvoor ze net een echte passie had ontdekt, iets waar ze een echte connectie mee had: krullen.
Vandaag heeft Safia haar eigen curl studio In The Chair, waar ze dagelijks haar knipt, vormgeeft, en mensen adviseert over hoe ze hun haar kunnen verzorgen. Haar missie: dat niemand zich moet schamen voor hun haar, zich moet verbergen achter dotjes en brushings, dat mensen trots worden op hun krullen en zich durven te uiten met hun etniciteit.
Nadia en Safia praten erover hoe de trauma's van hun ouders geresulteerd hebben in aangeleerde faalangst. Ze vragen zich af wanneer ze trots zijn op zichzelf, en ze spelen een 'cringe of problematic'-spelletje.
_Een van de goeie – Aflevering 3: Safia Zine
Een van de goeie – Aflevering 3: Eric Baranyanka (foto © Darwin Cabrera)
Klik hier om de aflevering via jouw favoriete podcastplatform te beluisteren.
Een van de goeie
(Foto © Darwin Cabrera)
_Nadia Kara -
Meer van Nadia Kara

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws