Een van de goeie
Geschreven door Nadia Kara
  • 1185 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

30 januari 2023 Een van de goeie – Aflevering 6: Raïssa Peeters
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt. In haar podcastreeks 'Een van de goeie' gaat Nadia Kara in gesprek met acht Belgen met een migratieachtergrond.
In de zesde aflevering van haar podcast Een van de goeie krijgt Nadia Kara Raïssa Peeters over de vloer, dochter van een Belgische papa en een Congolese mama, geboren en getogen in België. Raïssa vertelt over haar identiteitscrisis: 'Ik ben opgegroeid tussen twee culturen, maar ik ben duidelijk volledig zwart; daarom zei mijn mama altijd dat ik een "métisse culturelle" ben'. Omdat haar uiterlijk niet direct haar mix reflecteert, werd Raïssa vaker 'bounty' genoemd. De term, die verwijst naar de reep met chocolade en kokosnoot, wordt door sommige mensen gebruikt om zwarte mensen erop te wijzen dat ze zogezegd 'wit vanbinnen' zijn. Waarom is dit fout? 'Ik vind het zo respectloos om mensen te categoriseren in eender wat. Je vergelijkt mensen met een snoepje, je zegt dat hun buitenkant niet matcht met hun binnenkant … dat kan toch niet!'. De belediging insinueert ook dat er maar één manier is om zwart te zijn, en ze associeert zaken zoals accentloos praten, hoogopgeleid zijn of een bepaalde kledingstijl met witheid. Hoewel soms als grap bedoeld, is het gebruik van het woord 'bounty' geladen.
Lees hier de algemene inleiding tot de reeks.
In haar puberteit trok Raïssa samen met haar moeder voor de eerste keer naar Congo. 'Het was zuurstof', vertelt ze. Daar leerde ze bepaalde beelden van Afrika en van zwarte mensen die ze in België had meegekregen, te deconstrueren. 'Oké, het is daar echt niet gemakkelijk; maar ik zag echte mensen, sterke mensen, die hun leven aan het leiden zijn, en niet echt aan het wachten zijn op Europa om hen te redden.' Dit zorgde ervoor dat Raïssa een betere connectie ontwikkelde met haar roots. Haar activistische mama deed ook haar best om Raïssa in diverse kringen op te voeden, en ze heeft zelf het Minderhedenforum mee opgericht. In deze organisatie, die ondertussen LEVL heet, werkt Raïssa nu ook, als beleidsmedewerker onderwijs. In haar vrije tijd zingt ze onder de naam Lady Blaxx. Haar muziek leunt aan bij Jimi Hendrix en Lenny Kravitz, en toch krijgt ze vaker de stempel van 'soul' of 'urban', genres die soms automatisch en onbewust worden geassocieerd met zwarte mensen. De muzieksector is dol op hokjes, maar dat schrikt Raïssa niet af: 'voor mij is dit een manier om mijn kracht terug te vinden, want de roots van rock-'n-roll liggen bij zwarte mensen'.
Raïssa is getrouwd met een witte man, samen hebben ze een dochter van 6 en een zoontje van 1. Kinderen hebben heeft haar wakkergeschud: 'Ineens moest ik weten wie ik was, wie ik wou zijn, en moest ik bepaalde zaken in vraag stellen, zoals bijvoorbeeld de trauma's die ik op mijn dochter overzet'. Sterk zijn, goed op papier, mensen geen kans geven om de foute indruk te krijgen: dit zijn allemaal gewoonten die ze meekreeg van haar mama. Traumaresponsmechanismen op racisme, die generatie op generatie worden doorgegeven. Maar de wereld is in verandering, en het is tijd dat kinderen vrij van die trauma's kunnen opgroeien. Samen met haar man probeert Raïssa bewust om te gaan met de opvoeding van hun kinderen, maar ook de dynamieken in hun relatie en met haar schoonfamilie te navigeren.
_Een van de goeie – Aflevering 6: Raïssa Peeters
Een van de goeie – Aflevering 6: Raïssa Peeters (foto © Darwin Cabrera)
Klik hier om de aflevering via jouw favoriete podcastplatform te beluisteren.
Een van de goeie
(Foto © Darwin Cabrera)
_Nadia Kara -
Meer van Nadia Kara

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws