De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 923 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

24 april 2023 De Gedachtestreep – Aflevering 26: Martin Harlaar, 'Ben ik wel woke genoeg?'
Johan Braeckman spreekt met Martin Harlaar, over zijn boek 'Ben ik wel woke genoeg?' (Gompel&Svacina, 2022).
De Gedachtestreep, aflevering 26: Martin Harlaar, 'Ben ik wel woke genoeg?'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Kriskras trok auteur Martin Harlaar door het Land van Woke, dat hem in toenemende mate voorkwam als een mengeling van Lewis Carrolls Alice in Wonderland en George Orwells 1984. Soms alleen maar bizar en lachwekkend, vaak ook bedreigend en angstaanjagend. Zijn reisverslagen zijn te lezen in het eerste deel van dit boek.
Universiteiten liggen in de frontlinie van de Social Justice War. In hoeverre staan het vrije woord en de wetenschappelijke methode onder druk als gevolg van het woke-activisme? Studenten dringen aan op het ontslag van docenten die een 'verkeerd' woord hebben gebruikt of die 'verkeerde' ideeën hebben. Docenten gaan over tot zelfcensuur, en universiteitsbesturen vertonen weinig ruggengraat. In het Land van Woke wordt wetenschap ondergeschikt gemaakt aan ideologie.
Academici uit binnen- en buitenland laten hun licht over deze kwestie schijnen in het tweede deel van dit boek, dat bijdragen bevat van Dorian Abbot, Henry Bauer, Floris van den Berg, Peter Boghossian, Sarah Bracke, Johan Braeckman, Erwin Chemerinsky & Howard Gillman, Paul Cliteur, Meindert Fennema, Sibo Kanobana, Ruud Koopmans, Lawrence Krauss, Anna Krylov, Mary Lefkowitz, Judi Mesman, Helen Pluckrose, Julian Schaap, Harvey Silverglate, Peter Tatchell, Neil Thin, Rebecca Tuvel, Sebastien Valkenberg, Walter Van Steenbrugge, Richard Westra, Walter Weyns en Dick Zijp.
_Over de auteur
Martin Harlaar
Martin Harlaar is freelance historicus. In 2021 verscheen van hem bij Gompel&Svacina De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?. In dat boek spelen diversiteit en dialoog een belangrijke rol. Tijdens zijn recente ontdekkingstocht door het Land van Woke is hij gaan betwijfelen of een echte dialoog met Social Justice Warriors wel mogelijk is.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws