Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1613 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

7 november 2019 Alternatief en veganistisch (leer) shoppen
Verdwalen en rondsnuffelen in de bruisende bazars en winkelstraatjes tijdens een vakantie: heerlijk. Misschien bezocht je tijdens zo´n vakantie al eens een leerlooierij met de typische verfbaden en sterke geuren. Schapenleer, geitenleer, kalfsleer, koeienleer, … wordt gebruikt om leuke tassen, riemen, portefeuilles en natuurlijk ook schoenen mee te maken, zoals je ze ook in onze winkels vindt.
Maar allesbehalve ecologisch verantwoord. De lederambacht en lederindustrie hangt samen met de kweek van miljoenen dieren, wat niet enkel gepaard gaat met veel dierenleed, maar ook met een gigantisch landgebruik (graasweides). De dieren moet geslacht worden en de huiden moeten telkens onthaard en gekleurd worden.
Nog een nadeel van de hele lederproductie op basis van dierenhuiden is dat deze – naast de enorme arbeidsintensiviteit voor de arbeidskrachten binnen het hele proces en de kostprijs ervan, wat ook de reden is dat er in België nog maar weinig lederambacht bestaat – heel veel water opslorpt en/of ook de inzet van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen vraagt, bij de meer geavanceerde productiemethoden.
Wat kun je als dierenvriend en milieubewuste consument dan wel met een gerust hart kopen?
In de eerste plaats kun je alle leer (en nepleer) gewoon links laten liggen en je richten op (biologisch) katoen, moderne stoffen, natuurlijke materialen (bvb. uit houtvezel). Maar er zijn ook minder bekende leersoorten. Er is wijnleer (bijproduct van de wijnindustrie) voor bepaalde luxeproducten, pinatex of ananasleer (op basis van de bladeren van de ananas), het misschien al gekendere appelleder (gemaakt van de schillen en klokhuizen). Er bestaat zelfs kombuchaleer; de kombuchathee wordt gefermenteerd tot er celluloseweefsel ontstaat. Sommigen schuiven kurk naar voren al natuurlijk basismateriaal (de schors groeit terug aan), een erg sterk én hygiënisch materiaal dat al heel populair is voor vloeren, keukenmaterialen,... Hier is het dus zaak je te richten op producten op basis van plantenvezels.
Ook in laboratoria creëert men collageenweefsels, basis voor leer, namelijk uit giststammen.
Toegegeven, de markt van alternatief leer moet zeker nog groeien. Je zal misschien grondig etiketten moeten bestuderen omdat ook daar veel misleiding bestaat. Maar het ziet er wel veelbelovend uit.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws