Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
 • 1540 keer bekeken
 • minuten leestijd
 • Reacties

2 juli 2021 Zomeren
“Zomeren”, wat betekent dat? Voor iedereen is dat ongetwijfeld iets anders. Maar het is intussen juli, dus laat je gaan…
De ene zoekt ver weg zon en strand op, of toert rondt in onbekende streken. En voor de ander is zomeren vooral weinig tot niks doen, zien wat de dag brengt. Of simpelweg een terrasje, een zomerse picknick, luieren in een hangmat in de tuin. Kleine dingen, maar zonder tijdsdruk of “moeten”.

Jij hebt er vast ook je eigen invulling van. Wel kan het leuk zijn nog even wat ideetjes mee te geven, mocht er toch nog iemand om verlegen zitten…
Enkele suggesties:

 • Doe het blotenvoetenpad! Bij stralende zon, bij flets Belgisch weer,… op je blote voeten over natuurlijke ondergrond stappen en de bodem aftasten met tenen en voetzolen: het heeft altijd iets verrassends en weldadigs.

  Dit kun je onder andere doen in De Meersen (Gentbrugge) – 1 kilometer lang, niet niks - of de Schorre, in het Provinciedomein, waar je 1,5 km lang op het “Barrevoetspad” wandelt langs kruiden, en als je niet goed voorbereid bent, zelfs in centrum De Pitte wat zeep en een handdoekje kan kopen om de voeten nadien terug proper te maken. Ook Bigfoot in Oudenaarde (Outsider Avonturenpark) biedt je voeten nieuwe ervaringen aan. Of gooi gewoon een dag je schoenen aan de kant en go “barefooted” – wherever you go. Maar bon, dit is wel niet écht overal een aanrader natuurlijk…
 • Cocktailtime! Heeft de Long Island iced tea of de Negroni geen geheimen meer voor jou? Of toch nog wel? Shake je cocktail bijeen thuis, of bezoek een leuke bar waar iemand dat voor jou doet. Of misschien wil jij wel een nieuwe cocktail bedenken om te delen met je vrienden? Of beter nog: maak er een wedstrijdje van!
None
 • Ga de trein en vervolgens de fiets op. Aan heel wat stations kun je meteen de fiets op via deelfietsen die je kan huren. Zo kun je naadloos van het openbaar vervoer verder trekken met de fiets en naar leuke plekjes “biken” of nieuwe routes verkennen langs kanalen, bossen en parken of in je favoriete steden en dorpen. Check Blue Bike en de locaties waar je aansluiting vind op stations. De ideale manier om zonder veel zorgen en parkeerkosten een stad of regio te verkennen, niet te ver van huis.
 • Kampeer in je eigen tuin! Voor wie een staycation een must is, kan het toch wat avontuurlijks geven om in de eigen achtertuin – of bij buren of vrienden als je er zelf geen hebt – een tentje op te slaan. Niks gedoe met in de file staan, en toch voldoende “anders” om er even uit te zijn. Wel goed overeenkomen met die vrienden wat er allemaal kan natuurlijk, je wil geen ruzie of privacy-conflict!

  Staycationers kunnen zich ook uitleven in lezen, de eigen stad herontdekken, zich verdiepen in bezigheden en hobby´s zoals vissen (erg populair vandaag) of suppen. Voor kitchenlovers is het de tijd van confituren maken en experimenteren met groenten inmaken en wecken,…

 • Indien je een eigen tuin of lapje grond hebt, kun je misschien nog wat veranderen, planten en oogsten, optimaliseren,... Een insectenhotel? Een natuurlijke vijver aanleggen of een kleine ecologische waterval construeren? Een schuiltent maken van takken?  Op een natuurlijke manier met plantenmaterialen schaduwplekjes maken? De zomer is het geknipte moment om wat dingen uit te proberen.

  Durvers en handige harry´s en henrietta´s  kunnen zich wagen aan de echte wilgenhut. Meer uitleg vind je onder meer bij Natuurpunt.
 • Wil je er tijdens het zomerverlof echt op uit? Denk dan eens aan couchsurfing, of logeer bij de locals via mogelijkheden als Airbandb. Het is vaak een kleinschaligere en warm-menselijkere manier van toerisme en “op vakantie gaan” - meer persoonlijk en op maat. Authenticiteit en gastvrijheid voorop! Meer info over de werking hiervan en adresjes op de websites. Je kan trouwens ook tal van activiteiten aanvragen of boeken.
 • Amuseer je met vrienden, kinderen, kleinkinderen,…  via allerlei waterpret. Waterballonnen, waterglijbanen, waterspelletjes (en het klassieke waterpistool?),… Ideaal vertier voor de heetste dagen! En ook met ijsblokjes kun je plezant en stout uit de hoek komen.
None
Met een beetje fantasie is het vakantiegevoel altijd wel ergens te creëren.

 
Enjoy the summer!
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond
_Sien Simoens educatief medewerker Humanistisch Verbond
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws