Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1405 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

20 mei 2021 Dag van de Biodiversiteit (22 mei)
Op 22 mei is het de Dag van De Biodiversiteit. Interessante aanleiding om even stil te staan bij dit gegeven. Wat is het belang ervan? Wat kun je eventueel zelf doen?
_Biodiversiteit
"Wetenschappers schatten dat er tot 10 miljoen verschillende soorten op aarde leven. Daarvan telt ons kleine landje er wellicht zo’n 55.000, waarvan intussen 36.300 soorten waargenomen zijn.”

(Bron: WWF)
Biodiversiteit is afhankelijk van regio's, ecosystemen en vele andere factoren. Veranderingen in het milieu, veroorzaakt door zowel natuurlijke processen als door menselijke activiteiten, hebben vaak een negatieve impact en leiden tot het verdwijnen van soorten en verminderde biodiversiteit.

In 1992 werd op de VN-conferentie over Milieu en Ontwikkeling (Top van Rio). het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (Biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro) ondertekend. Het is gericht op het behoud van de biodiversiteit op aarde en het duurzaam gebruik van de componenten ervan. Landen verplichten zich om de biodiversiteit in eigen land te beschermen alsook om maatregelen te treffen ter ondersteuning van de bescherming van de biodiversiteit in ontwikkelingslanden.
_Kernpunten van het verdrag
Het verdrag heeft drie doelstellingen:
  • behoud van biologische diversiteit (verscheidenheid aan levende wezens);
  • duurzaam gebruik van de componenten van biologische diversiteit;
  • eerlijke en billijke verdeling van de voordelen die voortvloeien uit het gebruik van genetische rijkdommen.

Biologische diversiteit heeft eigenlijk een sterke intrinsieke waarde en biedt vele ecologische, genetische, economische voordelen, maar ook tal van wetenschappelijke, educatieve, culturele, recreatieve en esthetische voordelen. Denk aan mogelijkheden zoals wetenschappelijk (bvb. medicinaal) gebruik van natuurlijke rijkdommen, technologische toepassingen, musea, groene recreatiegebieden, welzijnsaspecten van natuurbeleving, cosmetische producten op basis van het gebruik van kruiden en planten,…

Bij een goed nationaal en internationaal beleid wordt biodiversiteit hersteld, beschermd, gestimuleerd en zal de overheid, in samenwerking met tal van instellingen en partners, bijvoorbeeld actie ondernemen tegen invasieve (uitheemse) soorten, kwetsbare habitats beschermen, sensibiliseren, infosessies en trainingen organiseren rond allerhande aspecten van het biodiversiteitsbeleid, de bioveiligheid bewaken, soorten inventariseren,…
None
_Biodiversiteit in eigen land
In eigen land zijn tal van organisaties actief op dit domein.

Er worden ook elk jaar acties en campagnes georganiseerd die verband houden met biodiversiteit

Eentje hiervan is de Beweging #Samen voor biodiversiteit.

Deze beweging met haar talrijke partners heeft verschillende projecten lopende: Generatietuinen 
en Tiny Forest: kleine stukjes bosgebieden , echte lokale inheemse boszones, ook bedoeld als ontmoetingsplaats) zijn twee voorbeelden.
Je kan op de site een filmpje bekijken over de groei van zo´n Tiny Forest.
_Initiatieven
BeBiodiversity is een nationale campagne over biodiversiteit.

Op de website BeBiodiversity vind je enkele toffe filmpjes die een beter beeld scheppen over het thema.
Verder kun je even een kijkje nemen voor wat tips voor thuis.

In Brussel houden ze een vergroeningsweek. Meer info op de website SamenvergroenenBrussel.
_Suggesties voor thuis en in je omgeving
Wat kan je nog zelf doen?

Enkele suggesties:

  • Gebruik maken van de gratis app ObsIdentify van Natuurpunt om je kennis van planten en soorten op te frissen. Info over het gebruik vind je hier. Je draagt hiermee ook nog je steentje bij aan natuurbescherming! Want als je een account aanmaakt, kun je herkenningen opslaan. Hierdoor komen je waarnemingen terecht op de site van Natuurpunt waarna beheerders, beleidsmakers en onderzoekers ermee aan de slag kunnen. Zo help je Natuurpunt om nog meer gegevens te verzamelen.
  • Aan de slag gaan met (inheemse) kruiden, planten, bloemen in je tuin, op je terras, binnentuin of met kweekbakken- en zakken op je balkon.
  • Zelf of samen met je kinderen of kleinkinderen het Stripverhaal checken over “hoe het is om te leven als dier in Vlaanderen”: Suske en Wiske -  De Beestige Brug (te lezen op issu)
En hiermee is meteen ook duidelijk dat er nog veel te ontdekken en te leren is over biodiversiteit!
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond
_Sien Simoens educatief medewerker Humanistisch Verbond
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws