Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 2617 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

21 april 2021 Dag van de Aarde (22 april)
Donderdag 22 april is het Earth Day, oftewel: Dag van de Aarde. De ideale dag om stil te staan bij al het moois en goed van onze planeet. En eens een keertje niet bij de problemen en ellende.
Wat zijn hiervoor enkele mogelijkheden en tips?
_De Aarde in beeld
Boeiend is natuurlijk om de blauwe planeet vanop een afstand te overschouwen. Dat kan met allerlei mooie satellietbeelden die je op het www vindt.

Bijvoorbeeld op de website Volkssterrenwacht Urania, met recente foto´s.
Een andere aanrader is om je even onder te dompelen in beeldmateriaal van verre, afgelegen gebieden waar je misschien nooit naartoe zal gaan of simpelweg niet naartoe kan gaan omdat het om beschermde of voor mensen quasi onbereikbare gebieden gaat.

Enkele van de vele prachtige en “rijke” gebieden op onze planeet zijn de okavangodelta (Botswana), het Baikalmeer en Kamtsjatka in Rusland, de Seychellen, Pantanal (Brazilië) of meer dichtbij het Lake District (Engeland), de Isle of Skye in Schotland of Rondane (Noorwegen).

Foto´s smullen kun je volop doen online. Surfen maar!
_Voedsel voor je hart en oren
Wil je de natuur in huis halen via je oren? Mogelijkheden hiervoor zijn Visual soundscapes onder andere via BBC. Volgens een studie met weldadig effect!

Filmpjes met natuurgeluiden vind je volop op YouTube: zoals deze compilatie, of nog een andere compilatie.
_Ontdek enkele nieuwe diersoorten online
Of waarom niet, uit nieuwsgierigheid, de moeite nemen om enkele nieuwe diersoorten te leren kennen?

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze beestjes: het zeevarken, de witbuikegel, de gordelmol, de Axolotl, ..

Je kan het ook dichter bij huis zoeken. Zoals: je kennis over lokale vlindersoorten wat bijspijkeren. Ken je het Oranjetipje, de Witte tijger, of de Kleine vuurvlinder die je kan spotten in onze natuurgebieden en tuinen?
De Grootoorvleermuis, de Wisent, de Klapmuts, de Gramper of de Siesel leven allemaal in Europa. Deze soorten zeggen je wellicht niks, maar zijn net daarom misschien het ontdekken waard.
een rechtopstaande Siesel
Een hulptip om lokale soorten te herkennen vind je op de website van Natuurpunt.
_Doe-tips
Het leukste, met het mooiere weer in aantocht, is wellicht nog er zelf op uit te trekken.

  • Trek de natuur dicht bij huis in met je fototoestel of smartphone om het ontluikende lenteleven vast te leggen. Dit kan ook in stedelijke gebieden!
  • Ga wandelen!  Enkele mogelijkheden van natuurgebieden die de moeite lonen vind je via de website Hikingadvisor of je kan je wagen aan (stukken van) de Grote Routepaden.  Wandelgebieden GR routes in België of meer info over de GR.
  • Of haal je niet je verrenkijker maar je sterrenkijker boven en tuur naarhet gespan boven je. Check voor dit laatste ook de website van Volkssterrenwacht Mira met aankondiging van een eclips op 10 juni dit jaar waarvoor je reeds eclipsbrilletjes kan aanschaffen!
  • Wie verder de kosmos wil leren kennen, om een dieper begrip te hebben van de onmetelijkheid waarin onze planeet zich bevindt, kan terecht in bijvoorbeeld het Brussels Planetarium (op reservatie)
Uiteraard is dit ook de geknipte dag om de auto of elk ander gemotoriseerd voertuig netjes aan de kant te laten staan.


Wanneer we zien en ervaren, en dus niet (kunnen) vergeten hoe mooi en kostbaar onze planeet is, dan zijn me wellicht meer geneigd om goed voor haar (de natuur, ons leefmilieu, onze habitat,…) te zorgen!


- “De Aarde, dat zijn (ook) wij.”
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws