Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1485 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

2 juni 2021 Wereldfietsdag (3 juni)
Fietsen: de meesten hebben het met plezier geleerd als kind, sommigen pas later omdat ze nooit een fiets in bezit hadden (bijvoorbeeld vluchtelingen).
De fiets is een eenvoudig en relatief goedkoop vervoermiddel. Het is veruit het meest logische lokale transportmiddel en erg flexibel in gebruik.

De fiets is vooral ook een tof en duurzaam vervoermiddel, en wint aan terrein! Fietszaken ervaren – onder andere door het gestegen fietsgebruik tijdens de coronapandemie - gouden tijden en kunnen soms zelfs de vraag naar nieuwe modellen niet bijhouden.
Overheden moeten wel volgen. Binnen de steden (en als verkeer tussen drukke centra en buitenwijken) zijn duizenden fietsers actief, en die moeten allemaal de nodige plek krijgen. Hoe maken overheden de openbare ruime fietsvriendelijker? Daarom is er in het verkeers- en mobiliteitsbeleid al jaren groeiende aandacht voor de belangen en de veiligheid van fietsers. En dat is ook nodig, want er zijn nog heel veel plekken waar de kwetsbare fietser gevaar loopt: ingewikkelde kruispunten, smalle rijbanen zonder fietsstrook (of met een “moordstrookje”), drukke verbindingswegen met onvoldoende oversteekplaatsen,…

En dan zijn we nog niet begonnen over de noodzakelijke fietsstallingen, het anti-diefstalbeleid, controleacties op het reglementair zijn van de fietsen (wat ook vaak in de scholen gebeurt), fietsstraten en –routenetwerken als verbindingsassen, …
Scholieren, gezinnen op de fiets, recreatieve fietsers, wielrenners, occasionele fietsers, kort verhuurbare deelfietsen en stadsfietsen, die hard bikers, … rijden tijdens alle seizoenen op de vele, drukke straten en wegen, en de variatie aan types rijwielen (bakfietsen, ligfietsen, plooifietsen, mountain bikes,….) explodeert de voorbije jaren. De fietscultuur is levendiger dan ooit.
None
En er is voor ieder wel een model dat bij de eigen persoonlijkheid (een gepimpte fiets!) en behoefte past.

De lokale handel vaart volgens onderzoek overigens ook goed bij een florerende fietsgemeenschap, omdat winkelende fietsers meer geld spenderen. Als dat ook geen motivatie is voor een sterk beleid!
Heb jij ook een hart voor de fiets en voor fietsen? Donderdag 3 juni is het moment om dat tonen, op Wereldfietsdag.

En natuurlijk ook nog vele dagen erna, want fietsen is milieuvriendelijk en het houdt je fit.
None
“Het is tijd om op je fiets te stappen. Geniet van de frisse lucht, stap op je zadel en trap weg.”

(Europese Commissie in haar European Green Deal)
En dat fietsapplaus (een actie gepromoot door de Fietsersbond): dat geef je gewoon maar aan jezelf!
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws