Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1617 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

13 april 2021 “Schone kleren” of gewoon minder kopen
De textiel- en kledingindustrie is een veelbesproken industrietak als het gaat over slechte werkomstandigheden, lage lonen en kinderarbeid.
En hoewel vrouwen het leeuwendeel van de arbeid op zich nemen, worden ze vaak ook minder betaald dan de mannen die erin werken.

Ondanks de drama´s die er soms in plaatsvinden (denk aan de verschillende fatale fabrieksbranden in Bangladesh of Indië), of de aanklachten tegen de fabricanten – en vooral tegen de kledingmerken – verandert het binnen deze industrie niet zo snel, en zou zeker nog 95% van de industrie verder gaan zoals vroeger (denk pakweg een decennium geleden toen nog bijna geen haan hiernaar kraaide).
None
Daarbovenop komt nog dat ze als industrie erg vervuilend is én verantwoordelijk voor een enorm waterverbruik – de katoenproductie (die een grote hap neemt uit het geheel van de textielproductie) is op zich al erg wateropslorpend, en na de landbouw is de textielsector het meest waterintensief. Conventionele verftechnieken vragen tot 150 liter water per kilo textiel! Gezien de intensieve bewerking van stoffen (denk chloorbleek, chemische verfstoffen etc.) ontstaat ook heel wat afvalwater, dat niet zelden in lokale rivieren wordt geloost.
_Het kluwen
Ingrijpen is moeilijk omdat de fabrieken zeer snel verhuisd worden (naar landen waar men verder zijn gangetje kan gaan) en omdat controles op de werkvloer makkelijk omzeild worden via een kluwen van onderaannemingen, waardoor onduidelijk is wie producent is en de verantwoordelijkheid draagt.

Bij het maken van mode zijn ook heel veel tussenstappen en dus tussenschakels betrokken. Verandering kan bijgevolg pas als alle betrokken partijen – van ontwerpers, over stoffenleveranciers tot productie-ateliers – anders gaan redeneren en werken.

Een lichtpuntje is dat steeds meer grote kledingmerken zich storten op duurzaam textiel – “sustainable fashion”, en diverse kledinglijnen uitbrengen die op milieuvlak alvast de goede kant opgaan. Je hebt ze vast al zien liggen in de winkels!
_Informeer jezelf
Als burger en consument heb je vandaag steeds meer de keuze om bewuster te kijken naar de modeindustrie en je aankoop van kledij wat beter geïnformeerd te doen.

Via bijvoorbeeld Fashion Checker of Fair Wear Foundation (dat echt inspecties houdt op de werkvloer) kun je checken hoe merken er voor staan (vooral op het vlak van duurzaamheid/milieu, invloed op klimaatverandering en arbeidsomstandigheden). Die tools zijn daarom nog niet altijd perfect, omdat het quasi ondoenbaar is om bedrijven op alle criteria te evalueren en scores te geven, gezien de ingewikkeldheid van de industrie.
Kleding niet onnodig weggooien maar nog echt “ouderwets” herstellen en durven “verslijten” en gewoon minder kopen, is natuurlijk de meest eenvoudige (en voordelige) actie.


En de toekomst?

De toekomst van kledij zou volgens kenners ook meer liggen in 3D geprinte stukken en kledij op maat en op bestelling in plaats van in massaproductie.

Door de naai-hype van enkele jaren geleden zijn trouwens heel wat mensen verzot geraakt op eigengemaakte, unieke stukken. Lokaal en ambachtelijk: wat kun je nog meer willen?
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws