Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1831 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

6 februari 2020 Help de natuur een handje
Bossen en bomen zijn enorm belangrijk voor het afremmen en tegenhouden van klimaatveranderingen wegens hun vermogen om CO2 op te slaan. Maar door de klimaatveranderingen en droogtes ontstaan juist heel veel bosbranden, waardoor we deze groene wereldlongen in grote hoeveelheden verliezen.
De grootschalige ramp in Australië waarbij naar schatting een miljard dieren het leven lieten, is daarvan een triest voorbeeld. De lokale bevolking en fauna lijdt enorm, maar ook op wereldschaal is dit verlies zeer groot te noemen.

Wetenschappers spreken zelfs over het mogelijk bereiken van een CO2-kantelpunt, wat grote gevolgen heeft voor klimaatwijzigingen over de hele planeet.
Het vreemde is ook dat bossen zelfs tijdens hittegolven – waarmee we steeds vaker te maken krijgen - hun weldadig effect als CO2-opslagplaatsen deels lijken te verliezen. Ze groeien dan ook veel trager. De bomen reageren dus evengoed op de veranderingen.

Nieuwe bossen aanleggen en bomen aanplanten is dus zeker een opdracht die mensen overal ter wereld kunnen opnemen om een steen/steentje bij te dragen voor een betere toekomst. Ook de overheden en bedrijven beginnen dit te begrijpen: boomplantacties raken opnieuw in zwang!
En - bijvoorbeeld - stadsbossen zijn ook echt wel nodig en welkom in onze sterk verstedelijkte leefgebieden.
Wist je trouwens dat enkel al een beeld van een bos of natuur bekijken, rustgevend werkt en dus goed is voor je gezondheid?
Gemeentes bieden soms ook de mogelijkheid om streekeigen bomen, hagen en planten aan te kopen voor beplanting, bijvoorbeeld via een voordelige samenaankoop. Wie heeft er niet graag een beetje groen in zijn omgeving?
Er zijn ook heel wat mogelijkheden om via donaties aan projecten bij te dragen tot algemene CO2-compensatie of herbebossing.
Check onder andere Treecological met calculator en vermelding van de projecten waaraan je doneert (compensatie van vliegreizen, autogebruik, huishoudelijk,…).
Wie graag iets voor de fauna in Australië wil doen en geen middelen heeft om het peterschap/meterschap van een uit de brand geredde koala op te nemen, kan wel – bijvoorbeeld – een speciaal zeepje kopen (in de vorm van een koala, met de geur van citroengras en eucalyptus) bij zeepwinkel Lush. De opbrengst gaat naar Bush Animal Fund dat zich ontfermt over het herstel van leefgebieden van de dieren.

Onze ecosystemen herstellen en onderhouden, de klimaatverandering helpen ombuigen of de gevolgen ervan bestrijden en helpen rechtzetten: we zullen het zelf moeten doen.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond
_Sien Simoens educatief medewerker Humanistisch Verbond
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws