Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1258 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 september 2020 Bosbranden: Tijd voor actie
Hoewel 2019 al een recordjaar leek, woedden reeds in het voorjaar van dit jaar 13% meer branden over onze planeet.
Die branden (Australië, Brazilië, nu ook Californië), die ook bij ons voorkomen, werken versterkend op de klimaatverandering. Mee aan de basis hiervan ligt de ontbossing, vooral voor landbouw en veeteelt, wat hitte bevordert en de CO2-emissie doet toenemen.
Het aantal en de omvang van de branden neemt wereldwijd toe, dus er is dringend gecoördineerd beleid en actie nodig. Bij ons zijn branden vaak te wijten aan gebrekkig beheer en menselijke fouten.

Volgens onderzoek van WWF en BCG is de mensheid zelf de hoofdaanstichter: we zijn zelfs voor 75% van de branden verantwoordelijk.
Koen Stuyck, woordvoerder WWF-België benadrukt:

“België heeft een grote voetafdruk inzake geïmporteerde ontbossing. Zonder het te weten, consumeren Belgen producten uit aangetaste gronden in Zuid-Amerika, Afrika of Zuidoost-Azië. De Europese Commissie bereidt een nieuwe wet voor om te voorkomen dat producten die verband houden met ontbossing de markt van de Europese Unie binnenkomen. WWF vraagt de Belgische autoriteiten om deze toekomstige wet te steunen."
Preventie, beheer en het in praktijk brengen van klimaatplannen (akkoord van Parijs) zijn de instrumenten om de bossen te sparen en de planeet te beschermen.

(Bron: WWF)
Wil je intussen ook een steuntje geven aan de bosbouw? Via het project Trees for all kun je geld doneren voor de aanplanting van bomen (ook goed voor alle fauna natuurlijk) en aan CO2-compensatie doen, terwijl je bij de tropische herbebossingsprojecten ook nog de lokale bevolking steunt.

Je kan zelfs een boom als geschenk aankopen voor iemand anders.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws