Michel Vos
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 197 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 januari 2024 De weg van de uil. Sneller leren in een wereld die non-stop verandert.
Kennis is een van de meest krachtige activa die we als mens kunnen bezitten. Na het lezen van dit boek - zo belooft Vos - ben je in staat sneller, effectiever en doelgerichter te leren op een manier die bij jou past.
Leren maakt je toekomstbestendig, vergroot je effect op de wereld, biedt je een nieuw perspectief op diezelfde wereld en is dus ook nog goed voor de hersenen. Na die inleiding mag niets je nog tegenhouden om aan de slag te gaan, behalve misschien een tekort aan tijd, die je moet investeren om al de raadgevingen op te slaan zodat ze een automatisme worden.
Je moet je namelijk doorheen acht hoofdstukken werken, die op dezelfde principes gebouwd zijn. Je krijgt uitleg van wat hij bedoelt met bv. Leerprincipes. Dan volgt er meestal een reeks vragen, opdrachten of oefeningen. Je wordt uitgenodigd om dit boek als schrijf-werkboek te gebruiken. Als afsluiter volgt er: "Doen, Laten, Nooit meer vergeten."
Leerprincipes
Elk hoofdstuk (of onderdeel ervan) begint met een mooie quote die verband houdt met de inhoud. Als Vos het heeft over fouten maken, is niemand beter dan Edison geschikt die zegt: "Ik heb niet gefaald. Ik heb alleen tienduizend manieren gevonden die niet werken." Leren is een zaak van de hersenen, waarin neurotransmitters, neurogenese en -plasticiteit een hoofdrol spelen. Ook psychologische processen zijn van belang, naast de lesvormen en je eigen leerhouding die baadt in een leercultuur.
Je leerweg
Als de uitgangspunten duidelijk zijn, begint het echte werk: wat is je doel, wat en waarom wil je leren? Wat is het niveau van je huidige kennis/vaardigheden op dit gebied? Wat je vooral moet beseffen: hoeveel tijd wil je investeren in het leren van het onderwerp? Al deze onderwerpen worden uitgelegd met theorie en oefeningen.
Personal Kennismanagement (PKM)
Ik verwijs voor alle uitleg naar dit hoofdstuk zelf, want het is één van de basis leervormen die Vos aanbeveelt. Hij gebruikt zijn eigen leerproces bij het aanleggen van een moestuin heel dikwijls als voorbeeld. De auteur heeft ook een podcast waarnaar hij verwijst.
Memorisatie
Van buiten leren is een belangrijk onderdeel van kennis vergaren. Hij bespreekt ezelsbruggetjes, chunking, spaced repetition en het geheugenpaleis. Hij gebruikt mijn inziens minder Engelse woorden dan in zijn vorige boek Get your shit together, maar hij is er zeker niet vies van.
Oefening en Volhouden
Niets gebeurt vanzelf, maar Vos kan bruikbare strategieën aanraden, zoals Flow State, Deliberate Practice en ook lesgeven: "When one teaches, two learn" (Heinlein). Bij elk leerproces is het ook belangrijk dat je volhoudt en daarmee eindigt hij zijn boek: plan, evalueer, benut serious gaming, zoek een coach, overwin je faalangst, e.a.
De weg van de uil
De uil is het zinnebeeld van verstand en leergierigheid. Laat je leiden door de auteur en verover de wereld. Stop nooit met leren, al gaat het om het aanleggen van een moestuin, wat mijlenver van je beroep of huidige leven kan verwijderd zijn. Nadeel van dit boek: het vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen om de theorie onder de knie te krijgen en dan moet je nog beginnen met datgene wat je dacht te gaan leren...

Gerda Sterk
Michel Vos
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies