Katelijne Lauwers
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
  • 435 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 januari 2024 Jouw zoektocht naar emotionele balans. Durf te springen met focused ACT.
Katelijne Lauwers, doctor in de psychologie, klinisch psychologe en ACT-therapeut, reikt in dit DOE-boekje 3 stappen aan, gebaseerd op focused ACT (focused Acceptance and Commitment Therapy), een derde generatie gedragstherapie waarbij je leert omgaan met emoties en gedachten zonder ze te willen veranderen. Het doel van dit boek is niet om je beter te voelen, maar wel om beter te leren voelen, zodat je bij pijn, tegenslag of moeilijke emoties toch kan kiezen voor het leven dat je wilt leiden.
‘Je kan de golven niet stoppen, je kan wel je golf kiezen en leren surfen’ Jon Kabat-Zinn
In dit handige A5-formaat DOE-boekje beschrijft de auteur hoe je vanuit de 3 stappen: Bewustzijn, Openheid en Engagement, kan leren om te kiezen voor een waardengericht leven. Deze drie stappen heb je nodig om oude, niet-werkende patronen los te laten, te stoppen met vechten tegen die moeilijke emoties en niet te verdrinken in je gedachten en gevoelens, maar om te doen wat je belangrijk vindt in je leven.
Lauwers geeft eerst een korte beschrijving van de verschillende stappen, daarna wordt elke stap uitvoeriger uitgelegd met bijbehorende oefeningen. Bij de korte beschrijvingen geeft ze ook de raad om – als je blijft worstelen met je negatieve gevoelens en het gevoel hebt dat je er alleen niet uitgeraakt  - de stap te zetten naar een klinisch psycholoog/ACT-therapeut die je kan helpen om anders te leren omgaan met negatieve gedachten en moeilijke emoties. Ze vermeldt hierbij twee websites waar je een ACT-therapeut kan vinden in jouw regio.
Elke stap wordt uitgelegd aan de hand van verhalen, illustraties of metaforen die verwijzen naar de zee omdat verschillende onderzoeken aantonen dat de zee een positieve impact heeft op de mentale gezondheid.
De oefeningen zijn heel origineel zoals het beschrijven van je ongemak in een Wikipedia pagina of bijvoorbeeld een naam van een kwal geven aan je innerlijke criticus, je negatieve gevoelens enzovoorts.
Je kan het boekje ook meteen als invulboekje gebruiken maar de invulruimte is soms wat klein om alles erin op te schrijven. Achteraan het boek vind je een uitgebreide bibliografie en een pagina over de auteur.
De auteur heeft veel zorg besteed aan de lay-out van het boekje: de donkerblauwe achtergrond met witte letters bij bepaalde oefeningen en foto’s van de zee doorheen het boek.
Dit is echt een zelfhulpboekje om te koesteren en om af en toe ter hand te nemen als je weer dreigt te verdrinken in je negatieve gedachten of gevoelens.
Met dit boekje bewijst Katelijne Lauwers dat een zelfhulpboek niet omvangrijk – met onnodig veel cliëntvoorbeelden - hoeft te zijn om waardevolle informatie en concrete oefeningen te bevatten.

Isabella Vanremoortele
Katelijne Lauwers
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies